Jari-Matti Latvala junaili Toyota-siirtoaan kovalla kädellä kulisseissa, toisen suomalaiskuskin sopimus haihtui savuna ilmaan – "Perkele Jari-Matti sun kanssas"

10:25
Jari-Matti Latvala erikoishaastattelussa: Rallitähden uran ja elämän kipeät käänteet esillä uutuuskirjassa.

Jari-Matti Latvala kertoo elämäkertakirjassaan Elämän erikoiskoe (Otava), miten hän onnistui nappaamaan paikan Toyotalta, kun ura Volkswagenilla päättyi yllättäen.

Neljä vuotta Volkswagenilla ajanut Latvala putosi tyhjän päälle, kun saksalaisvalmistaja ilmoitti kauden 2016 lopussa vetäytyvänsä rallin MM-sarjasta välittömästi. Hänellä olisi ollut tallin kanssa sopimus vuosista 2017 ja 2018.

Kun työpaikka meni alta, Latvalalle tuli kiire löytää uusi työnantaja. Talleja oli yllättäen yksi vähemmän, ja kaikille kuljettajille ei mitenkään riittäisi töitä. Latvala pyysi välittömästi Jari-isäänsä, entistä rallikuskia, ottamaan yhteyttä Toyotan Tommi Mäkiseen. Hän ei halunnut mihinkään muualle kuin Toyotalle.

Toyota oli palaamassa MM-sarjaan kaudelle 2017, ja tuossa vaiheessa tiedettiin, että tallin toista autoa ajaisi Juho Hänninen. Toinen auto oli vielä vapaana, ja toukokuussa valmistuvaan kolmanteen autoon istutettaisiin Esapekka Lappi.

Latvalan suurin ongelma oli alkuun se, että hänen Volkswagen-tallikaverinsa, nelinkertainen maailmanmestari Sébastien Ogier oli hänen edellään nokkimisjärjestyksessä. Kaikki, myös Toyota, halusivat Ogierin.

Ogier ei kuitenkaan uskonut testien pohjalta Toyota Yariksen kilpailukykyyn ja siirtyi M-Sportille. Latvala oli tyytyväinen ja alkoi vähitellen uskoa toiveidensa toteutuvan.

Asiassa oli kuitenkin vielä toinen mutta.

Latvalan manageri Timo Jouhki, joka hoitaa myös Teemu Sunisen asoista, oli jo sopinut, että Suninen menisi Toyotalle. Suninen, tuolloin 22, oli liittynyt Toyotan nuorten kuljettajien ohjelmaan vuonna 2015, ja lisäksi hän oli jo testannutkin tallin uutta rallitykkiä. Alustava sopimuskin oli jo tehty.

Jari-Matti teki kaikkensa saadakseen Jouhkin pyörtämään päätöksensä. Hän aneli mahdollisuutta, painosti ja vetosi Teemun nuoruuteen, siihen, että Teemu pääsisi varmasti Fordille antamaan näyttöjä. Toisin kuin Jari-Matilla, Teemulla olisi tulevaisuus kuljettajana vasta edessään.

Perkele Jari-Matti sun kanssas. Miksi sun nyt piti ruveta Toyotalle haluamaan, Jouhki jyrähti vinosti hymyillen.

Lopulta painostus tuotti tulosta. Mäkinen soitti Latvalalle 4. joulukuuta ja kertoi iloiset uutiset.

– Olin kuin uudesti syntynyt, kun sopimus varmistui. Masennus haihtui hetkessä, ja mieli hyppäsi ihan uudelle tasolle. Olin valmis kaikkeen eikä mikään ollut ongelma. Täynnä virtaa ja intoa lähdin Toyotalle, jonka kuskina ajaminen oli ollut suuri unelma.

Jari-Matti ajoi seuraavana aamuna Puuppolaan sopimaan asioista. Asiat menivät juuri kuten hän oli halunnut. Olo ei olisi voinut olla tyytyväisempi. Sunisen Teemu, nuori ja lahjakas kuljettaja, otettiin ilomielin Fordille kasvamaan ja kehittymään – aivan kuten Jari-Matti oli arvannut.

Jari-Matti Latvala on MTV Uutiset Liven suorassa haastattelussa torstaina noin klo 9.30! Seuraa suoraa lähetystä mtvuutiset.fi -sivustolta.

Kursivoidut kohdat ovat otteita Riikka Smolander-Slotten kirjoittamasta Jari-Matti Latvalan elämäkertakirjasta Elämän erikoiskoe (Otava).

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja