Jari Litmanen nostaa uransa pelikavereista ensimmäisenä esiin yllätysnimen – herätti nuoren pelaajan ajattelemaan jalkapalloa eri tavalla

3:03
Koronavirus löi futislegenda Jari Litmasen totaalisen kanveesiin. Kunto ei ole vieläkään ennallaan.

Tänään 50 vuotta täyttävä Jari Litmanen kokee tärkeimpien pelikaveriensa esiin nostamisen lähes mahdottomana tehtävänä, mutta ensimmäinen vaikutuksen tehnyt joukkuetoveri Lahden Reippaasta tulee pian mieleen.

Litmanen pelasi pitkällä urallaan yhdessä monien myöhemmin legendojen joukkoon nousseiden jalkapalloilijoiden kanssa: De Boerin veljekset Ronald ja Frank sekä Mark Overmars ja Frank Rijkaard Ajaxissa, Luis Figo ja Rivaldo FC Barcelonassa, Michael Owen ja Steven Gerrard Liverpoolissa. Listaa voisi jatkaa vielä pitkään.

Yksi vähemmän tunnettu mies oli kuitenkin merkittävässä roolissa, kun Litmanen astui itse ensi kertaa aikuisten tasolla kentälle.

– Aina niitä poikkeuksellisia pelikavereita on ollut. Reippaassa oli Markus "Kusti" Törnvall, joka oli tärkeä sen yhden vuoden, kun itse olin kasvamassa junioripelaajasta aikuispelaajaksi, Litmanen toteaa.

Törnvall pelasi Lahden Reippaassa vain yhden kauden vuonna 1988 tultuaan seuraan paikallisvastustaja Kuusysistä. Keskikenttäpelaaja edusti 1980-luvun loppupuoliskolla Suomen maajoukkuetta 25 ottelun verran.

– Hänen kanssaan meillä synkkasi yhteispeli tosi hyvin ja häneltä tuli paljon ajatuksia ja ideoita ilman, että puhuimme niistä sen enempää, Litmanen muistelee.

– Tavallaan hahmotin asioita, että jalkapallo on paljon muutakin kuin juoksemista ja taklaamista. Jalkapallo on paljon ajattelua, ennakointia ja reagointia. Hänestä oli paljon apua, ehdottomasti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja