Jari Kurri palasi julkisuuteen MTV Urheilun haastattelussa – kommentoi Venäjä-puheita ja latasi vision SM-liigan sarjajärjestelmästä

Jari Kurri palasi pitkästä aikaa julkisuuteen – avasi tuntemuksiaan Jokerien menneisyydestä ja Suomi-kiekon tulevaisuudesta 2:17
Jari Kurri palasi pitkästä aikaa julkisuuteen – avasi tuntemuksiaan Jokerien menneisyydestä ja Suomi-kiekon tulevaisuudesta

Jari Kurri on pysytellyt poissa julkisuudesta jo pitkään, mutta palasi nyt kameran eteen MTV Urheilun haastattelussa. Kurri kommentoi paitsi vuosiaan KHL-Jokereissa myös kotimaisen kiekon tulevaisuutta.

Millä tavalla olet tällä hetkellä tekemisissä jääkiekon kanssa?

– En oikeastaan millään tavalla. Kaksi vuotta olen ottanut askelia taaksepäin. Tuossa joutui aika kovia aikoja elämään jonkin aikaa. Hyvä oli ottaa etäisyyttä ja nauttia enemmän junnujääkiekosta. Seuraan tietenkin Liigaa ja Jokereiden tarinaa Mestiksessä, mutta pikkuisen taaempana.

Minkälaisia suunnitelmia sinulla on tulevaan jääkiekon osalta?

– En oikein tiedä. Kun alussa vetäytyi tähän eläkerooliin, tuntui, että jotain olisi kiva kuitenkin tehdä. Tuntuu, että olen vielä nuori poika ja intoa olisi tehdä. Jotenkin tuntuu, että mitä kauemmaksi menee, sitä vaikeammaksi se tulee. Olen saanut nauttia jääkiekon parissa pitkän rupeaman. Perheen kanssa pystyy nyt nauttimaan, ja omaa aikataulua voi suunnitella omien ehtojen mukaan. Mitä kauemmaksi sitä venyttää, sitä vaikeampaa se on palata. Mutta ei nyt suljeta mitään pois. Jos jokin mielenkiintoinen tarina syntyy tai tulee joitain ehdotuksia, mielelläni aina tutkin asiaa.

Millä mielin olet seurannut Jokerien uutta tulemista?

– Todella kiva on ollut seurata. Jokerien ympärillä oli paljon negatiivisuutta, ja se paisui jo älyttömyyksiin. Nyt on hienoa nähdä, että siellä rakennetaan hyvää tulevaisuutta vahvalle pohjalle. Tavoite on Liigassa. Kaikki me toivomme ja odotamme. Juniorityöhän on ollut vahvaa jo vuosia. Suomi-kiekko tarvitsee Jokereita, ja Helsingin alue tarvitsee Jokereita. On paikalliskamppailut HIFK:ta vastaan, ja Kiekko-Espoo on vielä hyvä lisä siinä kolmantena.

Kaipaisivatko suomalaisen jääkiekon sarjajärjestelmät remonttia?

– Kyllä varmaan. En halua olla siinä pallilla, joka sitä pähkäilee, koska se on aivan selvää, että se ei ole helppo päätös eikä se tule tyydyttämään kaikkia se loppuratkaisu. Mutta totuus on se, että kyllä meillä tällä hetkellä on liikaa joukkueita Liigassa. Se ei palvele sitä tasoa, siitä olen huolissani. Meidän pitää pystyä pitämään hyvä taso meidän ykkössarjassa yllä. 

– On puhuttu julkisestikin A- ja B-sarjoista. Olisi tällainen kahden sarjan järjestelmä. Onko 12 ja 12 joukkuetta sitten ihanteellinen, mutta se ei ole helppo ratkaisu tehdä, että kuka sieltä luopuu liigapaikasta. Niin kuin sanoin, en halua olla siinä päätöksentekijä, mutta pakko on päätöksiä tehdä. Kaikki odottavat nyt sitä.

Minkälainen sen remontin pitäisi olla?

– 12 joukkuetta ehkä. Kaksi huonointa A-sarjasta ja kaksi parasta B-sarjasta karsivat. Pelaavat sitten keskenään sarjan, ja siitä kaksi parasta jatkavat ylhäällä ja kaksi alhaalla. Uskon, että se olisi aika reilua.

Alla olevalla videolla Jari Kurri kertoo, miltä tuntuu olla ei-toivottu henkilö suomalaisessa liigakiekossa. Artikkeli jatkuu videoupotuksen jälkeen.

Jari Kurri, miltä tuntuu olla ei-toivottu henkilö suomalaisessa liigakiekossa? Näin julkisuuteen palannut kiekkomies vastaa 0:59

Mitkä ovat sinun näkökulmastasi suurimpia väärinkäsityksiä, mitä julkisuudessa on esiintynyt sinun ajastasi Jokereissa ja ylipäätään tästä tapauksesta?

– Ehkä tämä Venäjä-yhteys. Kaikki päätökset on tehty ihan itsenäisesti Suomessa, ja jääkiekon ehdoilla. Ei meitä kukaan ole ohjaillut missään vaiheessa. Olemme antaneet mahdollisuuden kehittää pelaajia ja jääkiekkoa.

– Media painosti, ja kun olet yksin siinä ja otat vastaan, olet aika yksin. Ei ole oikeastaan mitään työkaluja vastata mihinkään. Se meni mun mielestä vähän överiksi. Ymmärrän kuitenkin sen tilanteen, että oli helppo syyllistää.

KHL-vuosista ja siitä, kun Jokerit sarjan jätti, on kulunut muutamia vuosia. Miltä se aika näyttää nyt, kun katsot taaksepäin?

– Jälkeenpäin on helppo viisastella. Se oli sitä aikaa, ja yhtäkkiä maailma muuttui. Me teimme päätöksiä sen mukaan, mitä pystyimme, ja reagoimme kaikkiin asioihin niin kuin piti ja oikealla tavalla. Me emme siitä lipsuneet millään tavalla.

KHL-Jokerien taustayhtiön eli Jokerit Hockey Club Oy:n kassaan jäi tilinpäätöksen mukaan 1,7 miljoonaa euroa. Mitä aiot tehdä niille?

– En halua sitä lähteä perkaamaan tässä.

Mitä mieltä olet tästä tilanteesta, kun yksi lajin pitkäaikainen suurmaa ei ole mukana kansainvälisissä turnauksissa?

– Se on tietysti ikävää, missä tilanteessa eletään. Urheilijat kärsivät aika paljon ja venäläinen jääkiekko ilman muuta. Ikävä tilanne, mutta tähän on menty, ja näin varmaan pitää mennäkin.

Lue myös:

    Uusimmat