Jari Isometsä näkee Åren sprintissä täysin poikkeuksellisen mahdollisuuden: "Se on valtava etu" – kuittaa tylysti rataprofiilista valittaville urheilijoille

6:28
Tulosruutu selvitti Ski Tourin takaa-ajokilpailujen tapahtumat.

Tiistaina Ruotsin Åressa hiihdettävä maastohiihdon Ski Tourin osakilpailu on herättänyt ennakkoon poikkeuksellista keskustelua.

Åren sprinttiradalla on mittaa vain noin 700 metriä ja se päättyy laskettelurinteeseen. Radan viimeiset 300 metriä ovat pelkkää nousua.

Etenkin sprinttihiihtäjät ovat arvostelleet kilpailua siitä, että se suosii normaalimatkojen hiihtäjiä.  Sprinttitykit norjalainen Maiken Caspersen Falla ja ranskalainen Lucas Chanavat arvostelevat ruotsalaisen Expressenin haastattelussa kilpailua.

– Saa nähdä, pääsenkö edes maaliin kaikkien kilojeni kanssa, Chanavat sanoo.

– Tämä ei todellakaan ole sprinttikilpailu, mutta silti se on osa sprintticupia, se on surkeaa.

Falla puolestaan arvioi radan suosivan normaalimatkojen hiihtäjiä. Ruotsin Linn Svahn nostaa suoraan esiin Therese Johaugin, joka normaalisti ei ole menestynyt sprinttikilpailuissa. 

Åren sprintti on Ski Tourin kolmas etappi.

Pulinat pois

MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä pitää Åren rataa tervetulleena vaihteluna. Sen hän myöntää, että tulossa on erilainen sprinttikilpailu kuin normaalisti.

– On se tietysti rataprofiililtaan erittäin poikkeuksellinen kisa. Se on ihan kunnon raaka nousu, mihin se loppuu.

Isometsältä ei kuitenkaan heru ymmärrystä radasta valittaville urheilijoille. Hänestä kokeilu on osa maastohiihdon jatkuvaa muutosta, josta valittaminen vie vain turhaan energiaa. Muutoksista tulee aina aluksi eriäviä mielipiteitä.

– Aikanaan tottui siihen, että meni kisapaikalle, siellä oli sellainen latu ja kisamatka kuin oli määrätty ja pulinat pois. Ei siihen kannata tuhlata energiaa, että protestoi. Se hiihdetään joka tapauksessa.

Kuka kestää happoja?

Isometsän kuitenkin myöntää, että Åren sprinttirata suosii erilaisia hiihtäjiä kuin sprinttiradat yleensä. Kun normaalisti sprintissä vaadittavia ominaisuuksia ovat räjähtävyys, nopeus ja tekninen taituruus, ovat Åressa vahvoilla ne, jotka kestävät maitohappoa ja ovat kovia nousemaan mäkeä.

– Maitohappomäärät nousevat huomattavasti normaalia korkeammalle. Tulosluettelo on varmasti erilainen kuin normaalisti. En näkisi mitenkään yllättävänä, jos Therese Johaug voittaisi sprintin tänä päivänä.

Isometsä arvoi, että kokonaisrasitus tulee kilpailussa olemaan erikoisen radan vuoksi todella kova.

– Valtavasta maitohappopiikistä palautuminen ottaa enemmän aikaa kuin normaalisti. Erien välit tuntuvat todella lyhyiltä.

Isometsä uskoo, että uudenlainen kilpailu voi tuoda mukanaan myös taktisia kuvioita, joita normaaleissa sprinteissä ei juuri nähdä. Aika-ajoissa voi yrittää säästellä voimia ja etenkin saman joukkueen kesken voidaan sopia joukkuetaktiikasta erävaiheessa.

– On mielenkiintoista nähdä, miten erät tullaan hiihtämään. Se on valtava etu, jos porukka päättää hiihtää hiljaa ja ratkaista voittajan viimeisellä 20 metrillä. On erittäin todennäköistä, että jos vaikka norjalaisia sattuu samaan erään, niin käy.

Toisaalta tuon mallinen kilpailu olisi Isometsän mielestä varsin tylsää katsottavaa. Se voisi olla Åren sprinttikokeilun loppu.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.