"Japani parhaita maita katastrofista selviämiselle"

Japani ei ole pyytänyt kriisiapua kansainväliseltä Punaiselta Ristiltä. Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avun terveydenhuollon neuvonantajan Tiina Saarikosken mukaan tämä johtuu siitä, että Japani on kovin kehittynyt tällä alalla.

—Siellä on tarpeeksi katastrofien varalle koulutettuja joukkoja jo omasta takaa, eikä avunpyyntöä ole ainakaan vielä tullut.

Kriisiolosuhteet Japanissa on selvästi tavallista paremmat, sanoo myös lukuisissa kriisipesäkkeissä työskennellyt Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoinen Olli Kruuna.

Kruunalla on ollut Punaisen Ristin kautta yhteensä kymmenkunta tehtävää sota- ja katastrofialueilla, viimeksi Haitissa maata koetellessa surullisentuhoisassa maanjäristyksessä. Hän työskenteli vuosi sitten Haitissa saksalaisten kenttäsairaalassa.

Vaikka viime perjantain maanjäristys ja sen aiheuttama tsunami ovatkin Japanille suuri katastrofi, on tilanne silti ratkaisevasti parempi kuin muissa luonnonmullistusten koettelemassa maassa.

—Totta kai tämä on valtava katastrofi Japanissa. Se koskettaa miljoonia ihmisiä ja menehtyneiden lukumäärä tulee todennäköisesti olemaan paljon suurempi kuin mitä nyt uskotaan, kuten yleensä maanjäristyksissä. Mutta monissa muissa maissa tuhot olisivat olleet paljon suuremmat, Kruuna sanoo.

"Terveydenhuolto pelaa kriisissäkin"

Jälkitöitä Japanissa helpottaa maan vauraus ja korkea kehitystaso. Jälkitoiminnan kannalta Japani onkin yksi parhaista maista maailmassa, missä vastaava luonnonmullistus voi tapahtua

—Japani on erittäin järjestäytynyt maa ja jo rakennustekniikka ottaa maanjäristykset huomioon. Lisäksi siellä on erittäin korkeatasoinen terveydenhuolto, jolla on suuri kapasiteetti hoitaa iso määrä ihmisiä. Uskoisin, että he saavat nopeasti organisaation pelaamaan ja myös jälleenrakennuksen käyntiin.

Japani poikkeaa aikaisemmista tuhoalueista ratkaisevasti myös siinä, että tavallisesti katastrofialueelle pyydetään pikaisesti kansainvälistä apua terveydenhuoltohenkilökunnasta alkaen. Japanissa tällaista tarvetta ei kuitenkaan ole.

—Voi olla, että ihan akuutissa vaiheessa tarvitaan ulkopuolista apua esimerkiksi raivaustoimissa. En kuitenkaan usko, että terveydenhuollossa tarvitaan minkäänlaista apua, koska heillä on lukuisia hyviä sairaaloita muualla maassa, mistä voidaan siirtää henkilökuntaa tarvittaessa tuhoalueille. Myös evakuointivalmiudet ovat hyvät, ja potilaita voidaan siirtää tehokkaasti tuhoalueilta muualle sairaaloihin. Japanissa kaikki toimii uskoakseni erittäin hyvin, Kruuna toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat