Japani alkoi poistaa ydinpolttoainetta Fukushiman reaktorista – operaatio viivästynyt jo neljä vuotta

Japanin ydinvoimaloita operoiva Tepco alkoi maanantaina poistaa ydinpolttoainetta rakennuksesta, jonka sisällä on yksi Fukushiman kolmesta tuhoutuneesta reaktorista. Fukushiman ydinvoimalan kolme reaktoria sulivat vuonna 2011 maanjäristyksen ja tsunamin seurauksena.

Polttoaineen poistaminen tuhoutuneista reaktorirakennuksista on monimutkainen operaatio, jonka käynnistäminen on viivästynyt aikataulusta jo neljä vuotta. Urakan aloittamista on hidastanut luonnonkatastrofin ja vetykaasuräjähdyksen jälkeensä jättämän rojun raivaaminen.

–  Meidän täytyi edetä varovasti (raivaustöissä) ja tehdä uusia säteilymittauksia, kun uutta pölyä nousi maasta, kuvailee Tepcon tiedottaja Yuka Matsubara AFP:lle.

Vaarallisten säteilytasojen vuoksi polttoaineen noutamisessa käytetään kauko-ohjattavaa laitteistoa.

Tepcon mukaan reaktorirakennuksessa on yhteensä yli 560 ehjää ydinpolttoainesauvaa, joiden poistaminen kestää noin kaksi vuotta. Suurin osa ehjistä sauvoista on käytettyjä. Japanin yleisradioyhtiö NHK:n mukaan rakennuksessa on 52 käyttämätöntä ja 514 käytettyä ydinpolttoainesauvaa.

Maanantaina alkaneen urakan kohteena on voimalan kolmosreaktori. Vastaavat siivoustyöt aiotaan toteuttaa myös ykkös- ja kakkosreaktoreissa vuoteen 2023 mennessä. Siivous on osa Tepcon neljän vuosikymmenen suunnitelmaa voimalan purkamiseksi.

Sulanut ydinpolttoaine vitsauksena

Ehjien sauvojen poistaminen reaktorista on vasta ensimmäinen ja helpoin vaihe tuhoutuneen reaktorin purkutöissä. Suurempi haaste odottaa reaktorin ytimessä, jossa ydinpolttoainesauvat ovat sulaneet radioaktiiviseksi sotkuksi, jonka siivoamiseen ei ole helppoa ratkaisua.

Tepco on tehnyt alustavia kokeiluja, joiden pohjalta se yrittää keksiä ratkaisun sulaneen polttoaineen siivoamiseen. Helmikuussa se lähetti reaktorin sydämeen kauko-ohjattavan laitteen, jolla testattiin sulaneen ydinpolttoaineen kantamista.

Seuraava askel on noutaa sulaneesta polttoaineesta näyte. Varsinainen poistotyö on määrä aloittaa vasta 2021.

Viranomaisten haasteena on myös hankkiutua eroon valtavasta määrästä radioaktiivista vettä, jota säilytetään säiliöissä voimala-alueella.

Fukushiman ydinvoimalassa on kuusi reaktoria, joista kolme suli vuoden 2011 maanjäristyksen ja tsunamin vuoksi. Ydinonnettomuuden vuoksi voimalaa ympäröivät alueet jouduttiin evakuoimaan vuosien ajaksi.

Vuonna 2014 Tepco poisti yhteensä yli 1  500 polttoainesauvaa voimalan nelosreaktorista, joka vaurioitui luonnonkatastrofissa, mutta ei kuitenkaan sulanut ykkös-, kakkos-, ja kolmosreaktorien tapaan.

 


Lue myös:

    Uusimmat