Mainos

Jännitysnäytelmä järven jäällä: Kylmettynyt Pertti-joutsen ei suostunut pelastettavaksi, jää petti palomiehen alta

2:07

– Tuli ilta ja pakkasyö. Aamun ensi kiikarointi paljasti, että lintu makaa yhä samassa paikassa. Operaatio Joutsen käynnistyi.

Näin kuvailee savolainen Sami Maaranen huolestuttavaa näkyä torstaiaamuna Koirusjärvellä Pohjois-Savossa. Huoli heräsi välittömästi. Oli lähdettävä tarkastamaan jo loppukesästä tutuksi tulleen Pertti-joutseneksi nimetyn linnun vointia.

Muutamaan viikkoon Perttiä ei ollut näkynyt, mutta se oli ilmaantunut järven jäälle keskiviikkoiltana.

Maaranen soitti paikalliseen lintuyhdistykseen. Heiltä kukaan ei kuitenkaan päässyt paikalle, joten seuraavaksi soitettiin hätäkeskukseen. Paikalle saapui pelastuslaitoksen yksikkö.

– Pintapelastajat katselivat vähän aikaa rannalla tilannetta ja tuumasivat, että poishan se on sieltä haettava. He laittoivat märkäpuvut päälle ja pistivät menoksi.

Pelastajat liukuivat kohti Perttiä pelastuslaitoksen kanootin avulla. Joutsen ei reagoinut lähestyvään apuun ennen viittä metriä, mutta sitten joutsen päätti yrittää pakoon.

Maaranen taltio nämä jännittävät minuutit ottamalleen videolle. Alkoi takaa-ajo vastikään jäätyneen järven jäällä.

Yllä olevalla videolla nähdään, kun toinen pintapelastaja istuu lautan päällä, toisen pelastajan työntäessä sitä. Juuri kun Pertistä ollaan saamassa otetta, jää pettää toisen pelastajan jalkojen alta.

Valppaan palomiehen ilmekään ei kuitenkaan värähdä ja hän tarttuu lautasta kiinni. Hetken päästä kylmettynyt joutsen saadaan kiinni ja se tuodaan rantaan.

– Paikan päällä joutsen on todettu hyvin väsyneeksi. Pelastajat laittoivat sen pahvilaatikkoon ja joutsen kuljetettiin eläinlääkäriin, Pohjois-Savon pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Pekka Kaartinen kertoo.

"Yritti nokkia itsensä ulos"

Väsynyt ja kylmettynyt joutsen vietti yön eläinlääkärissä, jolloin sen vointi myös kohentui. Tänään vapaaseen linnun elämään tottunut Pertti tympääntyi pahvilaatikkoon ja yritti saada itseään ulos.

– Elämänhalua sillä on selkeästi, koska se koitti nokkia pois itsensä laatikosta, Maaranen naurahtaa.

Laatikon luukut kyllä avattiin tänään, mutta ei Pertin nokalla.

– Viimeisimmän tiedon mukaan joutsen on virkistynyt eläinlääkärissä. Joutsen on nyt viety sulapaikkaan, jonka lähellä on parvi joutsenia, jotka eivät ole vielä muuttaneet pois Suomesta, Maaranen huokaa helpottuneena.

– Se oli lähtenyt uimaan kohti parvea. Tällä tarinalla oli onnellinen loppu.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.