MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Yhdysvalloissa: Välivaalit mittaavat kansalaisten tyytyväisyyttä – "Joko annetaan siunaus eteenpäin tai reilusti kapuloita rattaisiin"

USA:n välivaalit - Trumpin suosionmittaus? 6:57

Yhdysvalloissa äänestetään tänään välivaaleissa. Välivaaleissa valitaan edustajainhuoneen 435 jäsentä ja noin kolmannes senaattoreista sekä useita osavaltio- ja paikallistason päättäjiä.

Katso videolta Mari Karppisen suora haastattelu Huomenta Suomessa.

MTV Uutisten Yhdysvaltojen kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoi aamun Huomenta Suomessa, miksi juuri näistä välivaaleista puhutaan niin paljon.

– Välivaalit eivät ole olleet amerikkalaisille aiemmin niin tärkeitä, mutta näitä vaaleja kutsutaan nyt Amerikan modernin historian tärkeimmiksi vaaleiksi.

– Tässä mitataan ensimmäistä kertaa se, kuinka tyytyväisiä kansalaiset ovat olleet presidentti Donald Trumpin hyvin aggressiiviseen ja kansallismieliseen linjaan. Joko sille annetaan siunaus eteenpäin tai sitten sille laitetaan reilusti kapuloita rattaisiin, Karppinen kertoo.

Äänestäjiä monisatakertaisesti aikaisempaa enemmän

Jaossa ovat edustajainhuoneen kaikki paikat ja noin kolmannes senaatista.

Tällä hetkellä presidentti Trumpin edustama republikaanipuolue on enemmistössä sekä edustajainhuoneessa että senaatissa. Tulosennusteiden mukaan demokraattien uskotaan nyt saavan enemmistön edustajainhuoneessa.

– Tällä kertaa ihmiset oikeasti välittävät. Aika montaa jäi harmittamaan, etteivät he menneet uurnille vuoden 2016 presidentinvaaleissa. Tällä kertaa äänestäjiä on rekisteröitynyt noin 200- tai 300-kertaisesti enemmän edelliskertaan verrattuna, Karppinen toteaa.

Keskustelu välivaalien alla on Karppisen mukaan keskittynyt ongelmiin terveydenhuoltojärjestelmässä ja maahanmuuttoon. 

– Trump on saanut ohjattua keskustelun taitavasti Väli-Amerikasta tulevaan siirtolaisjoukkoon, vaikka se oli pitkään terveydenhuollossa. Demokraateilla on ollut hankaluuksia löytää näissä vaaleissa muutakin, kuin pelkkää Trump-vastaisuutta, Karppinen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat