Jännitys kiristyy Belgradissa

Mielenosoitukset Serbian presidenttiä Slobodan Milosevicia vastaan laajenivat entisestään tänään. Belgradissa mielenosoittajia oli jälleen kymmeniä tuhansia, ja vastalausemielenosoituksia pidettiin myös Nisin, Kragujevacin ja Pancevon kaupungeissa. Mielenosoitukset levisivät niin ikään Serbiasta Montenegroon, tynkä-Jugoslavian toiseen osatasavaltaan.

Vaalipetossyytteistä alkaneet mielenosoitukset ovat nyt kääntyneet vaatimuksiksi Milosevicin eroamisesta.
-Pyrimme demokraattiseen vallankumoukseen Serbiassa ja Milosevicin eroon rauhanomaista tietä, julisti opposition johtajiin kuuluva Vuk Draskovic.

Mielenosoitukset käynnistyivät sen jälkeen kun vaalikomissiot olivat kumonneet useiden kaupunkien vaalitulokset 17. tätä kuuta pidetyissä kunnallisvaaleissa. Virallisten tulosten mukaan oppositio voitti lähes kaikissa näissä kaupungeissa. Sosialistien hallitsemat vaalikomissiot perustelivat vaalien mitätöintiä "epäselvyyksillä", joita ei lähemmin yksilöity.

Sosialistien johtama hallitus määräsi uusintavaalit, jotka pidettiin eilen. Oppositio boikotoi uusintavaaleja. Tänään julkistettujen tietojen mukaan Milosevicin sosialistipuolue sai uusintavaaleissa ehdottoman enemmistön, kaikkiaan 61 paikkaa, Belgradin 110-jäseniseen kaupunginvaltuustoon.

Kenraali Mladic suostui eroamaan

Bosnian serbiarmeijan kenraali Ratko Mladic luopui tänään armeijan johdosta helpottaen Bosnian serbien poliittisen ja sotilaallisen johdon välistä jännitystä. Armeijan uudeksi komentajaksi on nimitetty kenraali Pero Colic.

Mladic suostui eilen eroamaan tehtävistään. Presidentti Biljana Plavsic erotti jo kolme viikkoa sitten Mladicin ja 80 muuta upseeria armeijan tehtävistä, mutta erotetut olivat haluttomia luopumaan vallasta. Myös Bosnian serbiparlamentti kannatti Mladicin erottamista. Plavsic kiitti vallanvaihdostilaisuudessa Mladicia tämän osuudesta Bosnian serbiarmeijan johdossa vuosina 1992-95.

Sekä Mladic että serbien entinen presidentti Radovan Karadzic on molemmat asetettu syytteeseen entisen Jugoslavian sotarikoksia käsittelevässä YK:n tuomioistuimessa Haagissa. Kumpaakin syytetään joukkomurhasta ja ihmisyyden vastaisista rikoksista.

Rehniltä vastalause

YK:n ihmisoikeusraportoija Elisabeth Rehn on esittänyt vakavan huolestuksensa Serbian tilanteesta ja kehottanut maan hallitusta kunnioittamaan viime viikon kunnallisvaalien tulosta. Rehn kehotti lausunnossaan myös Serbian hallitusta pidättymään toimista, jotka rajoittavat tiedotusvälineiden vapautta.

Yhdysvaltain ulkoministeriö totesi lausunnossaan, että vaalituloksen mitätöinti tekee tyhjäksi Serbian väitteen, jonka mukaan maa on siirtymässä kohti demokratiaa. Amerikkalaiset diplomaatit ovat kehottaneet Milosevicia perumaan kunnallisvaalien tulosten mitätöinnin.
(STT-DPA-Reuter-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat