Janne Virkkunen: Tulevan presidentin puututtava Suomen ahdistavaan ilmapiiriin

Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja Janne Virkkunen on huolissaan Suomessa leviävästä ulkomaalaisvastaisuudesta ja vihakirjoittelusta.

– Minua ahdistaa. Yhteiskuntamme ilmapiiri on tällä hetkellä sellainen, että suvaitsemattomuus vain nousee nousemistaan, Janne Virkkunen sanoo.

Helsingin Sanomien päätoimittajana vuoteen 2010 asti työskennellyt Virkkunen seurasi ammatissaan muutosta aitiopaikalta.

– Kun lehti otti kantaa suvaitsevaisuuden puolesta, siitä tuli kovaa palautetta. Ulkomaalaisvastaiset liikkeet ovat ärhäköitä ja ehdottomia. Se näkyi myös henkilökohtaisessa sähköpostissani, Virkkunen sanoo.

– Nettikeskusteluista poistimme kaikki lainvastaiset kommentit. Verkosta löytyy tietysti paljon foorumeita, joilla tällaista valvontaa ei ole.

Perussuomalaista ilmapiiriä muuallakin

Virkkusen mielestä ilmapiirin muutos kytkeytyy jossain määrin perussuomalaisten nousuun. Erot perinteisten puolueiden edustajien ja heidän välillänsä ovat selkeitä.

– Perussuomalaisten puheet oikeuttavat ajattelemaan, että puolueesta löytyy rasismia. Timo Soini ja kumppanit kyllä tietävät sen, Virkkunen sanoo.

– Suomen maineen puolesta ei silti kannata pelätä, imagomme on hyvä. Liioittelemme itse tätä asiaa: nykyään noin 20 prosentin kannatusta nauttiva eurokriittinen puolue on Euroopassa varsin yleinen.

Vihapuheilla haetaan syntipukkia

Minkä takia ihmiset sitten vastustavat ulkomaalaisia ja puhisevat vihapäissään?

– Ihmisiä ahdistaa globalisaatio. Vaikka Suomi hyötyy siitä, varsinkin teollisuudesta lähtee jonkin verran työpaikkoja. Epävarmuus tulevasta sekä krooninen velkakriisi saavat ihmiset hakemaan syntipukkia. Se näkyy sitten johonkin ihmisryhmään kohdistuvana inhona, Virkkunen arvelee.

Virkkusen mielestä täytyisi muistaa, että Suomessa ulkomaalaisvähemmistö on edelleen melko pieni. Rikollisia löytyy yhtä lailla kantaväestöstä kuin muualta tulleista.

– Suomi on hyötynyt valtavasti siitä, että kansalaiset voivat muuttaa vapaasti muihin maihin. Silloin täytyy hyväksyä, että muun maalaisia tulee myös tänne.

Presidenttiehdokkaat peliin

Virkkunen ei usko, että vihapuheita saadaan kuriin rajoittamalla esimerkiksi netissä kirjoittelua.

– Kansalaisten mielipide on realiteetti, se ei poistu kieltämällä.

Sen sijaan Virkkunen haluaisi, että esimerkiksi presidenttiehdokkaat ottaisivat vahvasti kantaa aiheeseen.

– Nyt on olennaisempaa keskustella yhteiskunnan ilmapiiristä kuin vaikka Nato-jäsenyydestä. Presidentti on arvojohtaja – jos joskus, niin nyt sellaista tarvitaan.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja