Mainos

Jännäri perää Ratalle keinoja puuttua väärinkäytöksiin

Rahoitustarkastuksen johtaja Kaarlo Jännäri katsoo Ratan viime vuoden toimintakertomuksessa, että Ratalle tulisi kehittää nykyistä nopeampaan reagointiin ja voimakkaampiin rangaistuksiin mahdollistavia välineitä arvopaperimarkkinoiden väärinkäytöksiin puuttumiseksi.

Hänen mukaansa oikeudenkäynnit ovat hyvin hidas ja raskas keino puuttua merkitykseltään vähäisiin rikkeisiin.
-Suomen arvopaperimarkkinoiden uskottavuus kärsii, jos julkisuuteen välittyy kuva, ettei sisäpiiririkoksiin kyetä puuttumaan tai että osake-emissioissa ei noudateta reilun pelin sääntöjä, hän kirjoittaa.

Jännäri katsoo, että pahimmillaan uskottavuuden ja luotettavuuden puute saa sijoittajat äänestämään jaloillaan eli sijoitukset tehdään muualle. Hän lisää, ettei suomalaista säännöstöä kuitenkaan saa laatia liian tiukaksi, vaan on pyrittävä kansainvälisesti hyväksyttyihin, parhaisiin menettelytapoihin.

Sisäpiiririkos tehdään, jos yhtiön suunnitelmista muita aiemmin tietoa saava käyttää tietoa hyväkseen. Kun tiedossa on esimerkiksi yhdistyminen toiseen yhtiöön, sisäpiiriläinen toimii väärin alkaessaan ostaa yhtiön osakkeita tietäen niiden hinnan kohoavan hankkeen julkistamisen jälkeen. Viime vuonna Rata puuttui niin valvottavien eli sisäpiiriläisten kuin sijoittajien laiminlyönteihin ja rikkeisiin. Osa niistä eteni oikeuteen.

Viime vuoden lopussa mietintönsä jättänyt valtiovarainministeriön työryhmä esitti osakekaupan pelisääntöjen selkiyttämistä. Se ehdotti mm. eettisten sääntöjen laatimista sisäpiiriläisten kaupankäynnille, kaupankäynnin valvonnalle ja laiminlyönnin seuraamuksille. Sen esityksen mukaisesti sisäpiirirekisteri on tarkoitus viedä Internetiin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.