Mainos

Jännä uusi eläin valtasi Vuoksen – voi tukkia vedenottoputkia

Suomen ympäristökeskus (Syke) on julkaissut kuvia Vuoksen vesistöalueelle tänä kesänä levinneestä uudesta eläinlajista, sammaleläimestä.

Syken mukaan sammaleläin (Pectinatella magnifica) elää jopa tuhansien yksilöiden hyytelömäisissä yhdyskunnissa. Ne voivat kiinnittyä laiturirakenteisiin tai haitata nuotissa painolastina. Ihmisen terveydelle sammaleläimillä ei tiedetä olevan haittaa. Syken mukaan sammaleläin on tukkinut maailmalla myös vedenottoputkia, joten lajin leviämistä kannattaa pitää silmällä.

– Tulokaslaji voi runsaana esiintyessään vaikuttaa järvien ekosysteemiin. Eliö suodattaa vedestä hiukkasia ja vesi voi kirkastua, jolloin veden valaistusolosuhteet muuttuvat. Laji leviää vesistöstä toiseen esimerkiksi vesilintujen mukana. Vuoksen vesistöön se on voinut kulkeutua myös laivojen painolastivesien mukana. Tätä teoriaa tukee kansalaisilta saatujen havaintojen sijainti, kertoo limnologi Sari Mitikka Suomen ympäristökeskuksesta.  

Suomen ympäristökeskus toivoo havaintoja sammaleläimistä vieraslajiportaaliinsa.

Sammaleläimiä on havaittu kesällä Vuoksen vesistöalueen pääaltaiden rannoilla, Saimaan Lavikanlahdessa, Lappeenrannan lähivesissä, Saimaan kanavassa, Onkiveden Lammasvirralla, Haukivedellä ja Unnukassa. Lajia on havaittu Suomessa aiemminkin, vuosina 2006–13. Varmimmin lajia voi havaita elo-syyskuussa.

Sammaleläin on alun perin kotoisin Pohjois-Amerikasta Mississippijoen valuma-alueen järvistä ja tekoaltaista. Sitä on tavattu Euroopassa, Kanadassa, Japanissa ja Korean niemimaalla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.