Jani Toivolan isä hylkäsi poikansa heti syntymän jälkeen – "En tiennyt hänestä mitään"

Jani Toivola on nähnyt isänsä viimeksi kaksivuotiaana, mutta on tutustunut tämän sukuun.

Kansanedustaja Jani Toivola kertoo uudessa Isona musta tulee valkoinen -kirjassaan lapsuudestaan ja suhteestaan isäänsä ja tämän sukuun.

Toivola syntyi Vaasassa, mutta muutti sieltä jo vauvana äitinsä kanssa Tanskaan. Hänen kenialaistaustainen isänsä oli jättänyt perheensä heti Toivolan synnyttyä.

– Tapasin isää satunnaisesti, viimeisen kerran näin hänet ollessani parivuotias, Toivola kertoo kirjassa.

Tämän jälkeen hänen isänsä lähti kirjan mukaan lopullisesti pois Suomesta.

Tanskasta Suomeen palattuaan Toivola asettui äitinsä kanssa asumaan Helsinkiin.

– Äiti oli yksinhuoltajana ilmeisen tiukilla, hän kävi päivisin töissä Airamin lampputehtaalla ja iltaisin iltakoulussa opiskellakseen itselleen varsinaisen ammatin, minä vietin paljon viikonloppuja mummon luona. Isä oli aihe, josta lapsuudenkodissani ei puhuttu vuosiin. En tiennyt hänestä mitään, kasvoin täysin ilman kosketusta kenialaisiin juuriini, Toivola kirjoittaa.

Hän kertoo kärsineensä lapsuudessaan isältään perimästään erilaisesta ulkonäöstä.

– Heikoimpina hetkinäni rukoilin itselleni vaaleaa tukkaa ja sinisiä silmiä. Jos vain ihoni olisi vaalea, kaikki olisi paremmin. Saisin tyttöystävän ja pääsisin malliksi Anttilan kuvastoon, hän kuvailee kirjassa.

Kun Toivola oli 10-vuotias, hänen äitinsä tapasi miehen, josta tuli hänelle isäpuoli ja todellinen isähahmo. Miehellä oli kaksi tytärtä, joten Toivola sai samalla kertaa ympärilleen perheen.

– Olin elänyt ensimmäiset kymmenen vuottani yksinhuoltajaäidin poikana, saanut sen jälkeen isäpuolen ja tämän mukana kokonaan uuden suvun, joka on jo lähes kolmekymmentä vuotta rakastanut minua kuin aina sukuun kuulunutta poikaa, hän kirjoittaa.

Toivolalla on isänsä puolelta veli Daniel, joka asuu Berliinissä. Veljekset ovat tutustuneet toisiinsa aikuisina. Toivola on myös vieraillut Danielin kanssa Keniassa tutustumassa isänsä puolen sukuunsa. Tuo Kenian-matka on myös yksi kirjan kantavista teemoista.

Jani Toivolan kirja Isona musta tulee valkoinen (Siltala) on ilmestyy ensi viikonloppuna.

Lue myös:

    Uusimmat