MTV:n tiedot: Rakennusalan tukipaketti valmis – VM:n virkamiehen mukaan voimakkaat tukitoimet eivät perusteltuja

MTV Uutisten tietojen mukaan rakennusalan tukipaketti on käytännössä valmis. 

Hallitus on päässyt budjettineuvotteluissa sopuun rakennusalan tukipaketista.

–  Taisimme juuri päästä siitä yhteisymmärrykseen, valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) kommentoi iltapäivällä MTV Uutisille.

– Kyllä se alkaa pitkällä olla, papereita viimeistellään, pääministeri Petteri Orpo (kok.) vahvistaa. 

Sopua viimeistellään vielä budjettineuvotteluissa, jotka ovat yhä kesken. 

Orpo ja Purra eivät kommentoi tukipaketin summia tai sitä, millaisia keinoja rakennusalan tukipaketti pitää sisällään.

Etenkin asuntorakentaminen on hiipunut verrattuna viime vuosiin verrattuna, ja Rakennusteollisuus on vaatinut muun muassa infrahankkeiden aikaistamista ja asuntorakentamisen vauhdittamista.

– Oleellista on, että hallitus ymmärtää erittäin hyvin, kuinka vaikea rakennusalan tilanne on. Aika ahtaan julkisen talouden liikkumavaran keskellä haetaan keinoja, joilla muilla elementeillä saataisiin julkisilla välineillä asuntorakentamista liikkeelle, Orpo kommentoi.

VM:n talouspolitiikan koordinaattori: Voimakkaat tukitoimet eivät perusteltuja

Poliittisten päätöstä pohjana on asuntorakentamisen tilannetta selvittäneen työryhmän raportti, joka valmistui viime perjantaina. Työryhmän puheenjohtaja, valtiovarainministeriön (VM) talouspoliitikan koordinaattori Lauri Kajanoja katsoo, että rakennusalan tukeminen suuressa mittakaavassa julkisin varoin ei ole perusteltua nykytilanteessa.

Kajanojan mukaan suhdannetilanne ei ole heikkenemässä niin voimakkaasti, että rakennusalalla tarvittaisiin voimakkaita tukitoimia.

– Jos kokonaistaloudellinen tilanne heikkenisi niin, että esimerkiksi työttömyys lisääntyisi merkittävästi ja ajautuisimme syvään taantumaan, tulisi julkisen vallan tuolloin pohtia, tarvitaanko aktiivisia suhdannepoliittisia toimia. Mutta nyt näkymä ei ole tämä.

Suhdannepoliittisia keinoja voisivat olla esimerkiksi ennalta sovittujen infrahankkeiden aikaistaminen tai ansiotuloverotuksen keventäminen.

Työryhmän raportti ei ole vielä julkinen, mutta Kajanojan mukaan siinä käydään läpi rakentamisen suhdannetilannetta, toimenpidesuosituksia ja rakentamisen hiljentymisen kokonaistaloudellisia vaikutuksia.

Asuntorakentaminen oli viime vuosina poikkeuksellisen vilkasta

Rakennusteollisuuden mukaan alan suhdannetilanne on heikentynyt voimakkaasti, mikä johtuu muun muassa kustannustason ja korkojen noususta Ukrainan sodan aiheuttamasta yleisestä epävarmuudesta. 

Rakennusteollisuuden mukaan asuntojen uudistuotannon määrä puolittuu kuluvana vuonna viime vuodesta, jolloin aloitettiin vajaan 38 000 asunnon rakentaminen.

Toisaalta vuosina 2019-2022 uusia asuntoja valmistui ja uusia kohteita aloitettiin poikkeuksellisen paljon, yli pitkän aikavälin arvioidun tarpeen.

– Näkisin, että kun toimintaympäristössä tapahtuu tämänkaltaisia muutoksia, esimerkiksi korkojen nousua, tulee toimialojen sopeutua siihen lähtökohtaisesti markkinaehtoisesti. Se voi tarkoittaa muutoksia tuotantojen määrissä, hinnoissa ja kustannuksissa, Kajanoja sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat