Jälleen tuhoisa itsemurhaisku Pakistanissa

Ainakin 10 ihmistä on saanut surmansa itsemurhaiskussa Pakistanissa. Isku tehtiin Swatin laaksossa, jossa Pakistanin armeija taisteli menestyksellisesti Taleban-liikkeen kapinallisia vastaan viime vuonna.

Poliisin mukaan isku oli suunnattu Pakistanin turvallisuusjoukkoja vastaan. Siinä kuoli myös viisi siviiliä.

Pakistanin armeija siivosi Swatin laakson Taleban-liikkeen ja al-Qaida-verkoston kapinallisista suurhyökkäyksellä viime vuonna. Armeijan mukaan laakso on nyt turvallinen ja suuri osa taisteluja paenneista kahdesta miljoonasta ihmisestä on palannut takaisin koteihinsa.

Muualla Pakistanissa kapinalliset näyttävät kuitenkin olevan voimissaan ja heidän tekemänsä iskut ovat lisääntyneet. Viime aikojen verisin isku tehtiin eilen Lahoressa, kun kahdessa toisiaan seuranneessa itsemurhaiskussa sai surmansa lähes 60 ihmistä.

Iskut ovat lisänneet myös painetta Pakistanin presidenttiä Asif Ali Zardaria kohtaan. Maan talous on seisahtunut ja väkivaltaisuudet ovat karkottaneet ulkomaiset sijoittajat.

Epäsuosittua Zardaria on myös vaadittu luovuttamaan tärkeitä valtaoikeuksiaan pääministeri Yusuf Raza Gilanille. Gilanilla arvioidaan olevan parhaat mahdollisuudet rauhoittaa ydinasevaltio Pakistan, sillä hän on hyvää pataa maan vaikutusvaltaisten asevoimien kanssa.

Pakistanin suosituin poliitikko, oppositiojohtaja Nawaz Sharif, on toistuvasti syyttänyt Zardaria siitä, että tämä on suurin uhka Pakistanin demokratialle.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat