Entinen jalkapallotähti George Weah nousee Liberian presidentiksi – toisen kierroksen haastaja tunnusti tappionsa

Ex-jalkapallotähti Weah Liberian presidentiksi 2:14

Liberian presidentinvaalien toisen kierroksen tulos tapaninpäivänä on saanut varmistuksen kun haastaja, varapresidentti Joseph Boakai on tunnustanut tappionsa ja onnitellut voittajaa, George Weahia. Kun äänistä oli eilen laskettu 98 prosenttia, Weah sai niistä 61,5 prosenttia.

Boakai kertoi kannattajilleen pääkaupunki Monroviassa, että hän oli soittanut Weahille onnittelupuhelun. Boakai lisäsi, että hän tulee tekemään yhteistyötä Weahin kanssa Liberian yhdistämiseksi.

Boakain ilmoitus merkitsee sitä, ettei hän aio kiistää vaalitulosta.

Weahilla paljon haasteita

Kampanjassaan 51-vuotias Weah nojasi pääasiassa tunnettuuteen, mutta ei tarjonnut paljonkaan vihjeitä poliittisesta linjastaan ja ajatuksistaan nujertaa Liberiaa vaivaava korruptio ja köyhyys. Boakain kannattajat sanovat, että Weahilla ei ole tarvittavaa kokemusta maan johdosta.

Liberia on ollut rauhallinen nyt uransa päättävän presidentti Ellen Johnson Sirleafin aikana vuonna 2003 päättyneen sisällissodan jälkeen, mutta YK:n mukaan liki kaksi kolmasosaa maan väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. Liberian sijoitus YK:n kehitysindeksissä on 177 188:sta maasta. Lisäksi maa kärsi Ebola-taudista 2014-16 ja vientituote rautamalmin maailmanmarkkinahinnan laskusta.

Seuraavaksi väistyvä presidentti Sirleaf sanoo muodostavansa Weahin kanssa yhteistoimintaelimen siirtymäkauden helpottamiseksi ja Weahin virkaanastujaisten suunnittelemiseksi.

Weah on valittu aikanaan sekä Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan vuoden pelaajaksi että Euroopan parhaaksi pelaajaksi. Vuonna 1995 Weahin voittaessa Euroopan parhaan jalkapalloilijan tittelin Jari Litmanen oli kisassa kolmas.

Weah edusti jalkapallourallaan muun muassa AC Milania, Paris Saint-Germainia ja Chelseaa.

Lue myös:

    Uusimmat