Jalkakäytävän talvikunnossapito

Jalankulkuväylillä tapahtuu vuosittain kymmeniä tuhansia liukastumisia, jotka vaativat lääkärin hoitoa. Kohtalokkaimpia ovat iäkkäämpien ihmisten lonkkamurtumat, joista harvemmin ihan kokonaan paranee. Yhteiskunnalle liukastumisonnettomuudet aiheuttavat vuosittain satojen miljoonien eurojen kustannukset.

Liukastumisonnettomuudet 2002
o 11 henkilöä kuoli
o 100 000 joutui läymään lääkärissä
Lähde: Liikenneturva

Talven tultua katujen ja jalkakäytävien kunnossapitovastuu on taas hyvin ajankohtainen asia. Esim. jos pikkujouluista poistuessa sattuu kaatumaan asuinkerrostalon edessä, niin on hyvä tietää, kehen ensimäiseksi ottaa yhteyttä.

Johtava lakimies Helena Kinnunen, Suomen Kiinteistöliitto antaa ohjeet:

"Laki lähtee siitä, että kiinteistön omistaja vastaa jalkakäytävän talvikunnossapidosta eli hiekoituksesta ja jään poistosta. Ensisijaisesti tulee siis otta yhteys kyseisen kiinteistön omistajan edustajaan eli isännöitsijään.

Voi myös olla, että kyseisessä kunnassa kunta tai kaupunki on ottanut jalkakäytävän liukkauden poiston hoitaakseen, ja silloin tietysti kunta vastaa mahdollisista vahingoista - edellyttäen, että liukkauden torjuntaa ei ole asianmukaisesti hoidettu.

Hiekoitus ja muu liukkauden torjunta tulee todellakin hoitaa asianmukaisesti. Poikkeuksellisia sääolosuhteita varten kannattaa myöskin varoittaa liikkujia esimerkiksi siitä, että on mahdollisesti aamuyöstä jäätyviä alueita."

Seuraamukset syylliselle saattavat pahimmassa tapauksessa olla muutakin kuin korvauksia:

"Meillä on suhteellisen tuore korkeimman oikeuden ratkaisu, jossa isännöitsijälle yritettiin saada sakkorangaistusta siitä, että hiekoitusta ei ollut asianmukaisesti hoidettu. Kuitenkin isännöitsijä oli antanut huoltomiehille ohjeet hiekoittaa katu vielä kahdeksan aikaan illallla . Siitä huolimatta joskus kymmenen aikaan rännistä valunut vesi jäätyi hiekan päälle ja tapahtui vahinko.

Tässä tapauksessa korkein oikeus totesi isännöitsijän toimineen riittävän huolellisesti. Kiinteistö joutui kyllä vastaamaan niistä kaatuneille tapahtuneista vahingoista."

Lainsäädäntöön on suunnitteilla muutoksia, joiden tarkoituksena on selkiyttää talvikunnossapidon vastuunjakoa. Tämä koskee mm. kulkuväyliä, joita sekä jalankulkijat ja pyöräilijät voivat käyttää.

"Lailla tarkennetaan nyt sitä oikeuskäytännönkin linjaa, jonka mukaan tämmöinen yhdistetty jalankulku/pyörätie tulisi jatkossa olemaan kunnan vastuulla riippumatta siitä, minkälaisin liikennemerkein se on osoitettu."

Suunnitteilla on myös tarkempia kriteereitä sille, missä kunnossa jalankulkutien tai kadun kulloinkin pitää olla.

"Laatutasossa otettaisiin huomioon esimerkiksi kyseisen kulkunväylän merkitys liikenteelle ja myöskin vuorokaudenaika. Luonnollisesti tiukemmat kriteerit tulevat päiväaikaan tapahtuvalle liikkumiselle ja hieman huonommassa kunnossa niitä voisi pitää vaikkapa aamuyöstä."

Ministeriö valmistelee tällä hetkellä hallituksen esitystä lainmuutokseksi ja alustavan aikataulun mukaan hallituksen esitys saataisiin keväällä 2004 eduskunnalle. Kinnunen suhtautuu aikatauluun kuitenkin varauksella:

"Mahdollisesti uusi laki voisi olla voimassa jo ensi syksynä, mutta pikemmin voisi kylläkin veikata vuotta 2005 ja sen alkupuolta.

Talvikunnossapitoa koskevan vastuun täsmentymistä joudutaan siis odottelemaan vielä jonkun aikaa. Viikon päästä jatketaan lumisissa ja liukkaissa merkeissä, silloin aiheena on talkoina tehtävät lumityöt rivitaloyhtiössä.

Lue myös:

    Uusimmat