Jakomäen joulutappo: Julmat tapahtumat paljastuivat, kun veli kääntyi veljeä vastaan

Tappo Helsingin Jakomäessä jouluaattona 2018 13:27
Katso videolta Rikospaikan juttu Jakomäen tapon tutkinnasta ja erikoissyyttäjän tarkempi teonkuvaus henkirikoksesta.

51-vuotias virolaismies pahoinpideltiin ja surmattiin useilla teräaseen iskuilla yksityisasunnon kylpyhuoneessa Helsingin Jakomäessä jouluaattona 2018. Julmassa henkirikosjutussa syyttäjänä toiminut erikoissyyttäjä Perttu Könönen kertoi Rikospaikassa, kuinka tapauksen tutkinta eteni.

Tapaus oli tullut poliisille uhrin avopuolison tekemänä katoamisilmoituksena 29. joulukuuta 2018. 

Uhrin puhelin pystyttiin Google-tilin tietojen avulla paikantamaan viimeisen kerran Jakomäessä sijaitsevaan kerrostaloon. Sen jälkeen puhelin ei enää ollut päällä. 

Selvisi myös, että uhri oli ollut jouluaaton vastaisena iltana läheisessä jakomäkeläisessä baarissa seurueessa, johon kuului kolme muuta miestä.

– Baarin valvontakameroista nähtiin, kenen kanssa uhri oli poistunut baarista hyvin vahvassa humalatilassa, Könönen kertoi. 

Uhri oli lähtenyt baarista henkirikoksen tekijäksi myöhemmin osoittautuneen ja tuomitun Irwin Heiken kanssa. Heike asui juuri siinä kerrostalossa, johon uhrin puhelin oli Google-tilin avulla paikannettu.

Samaan seurueeseen baarissa olivat kuuluneet myös Heiken veli ja neljäs mies. 

– He olivat poistuneet ravintolasta 14 minuuttia myöhemmin, Könönen kertoi. 

Paljastavat verijäljet

Nelikko oli päätynyt Heiken asuntoon, jossa raaka väkivalta uhria kohtaan oli alkanut. Pahoinpitelyyn osallistuivat ainakin molemmat veljekset.

Epäillyt otettiin kiinni vasta tammikuun loppupuolella, ja kaikki kolme myös vangittiin. Heiken asunto eristettiin tutkintaa varten.

– Tekninen rikospaikkatutkinta asunnossa osoitti selkeästi, että oli kaikki syyt epäillä henkirikosta. Kylpyhuonetta oli jonkin verran pesty, mutta uhrin verta löytyi korkealta katosta ja lattialistojen alta, Könönen sanoi.

Poliisi tutki henkirikosta aluksi tappona, mutta nimike koventui murhaksi. 

Uhkasi omaa perhettään

Kuulustelujen edetessä toinen veljeksistä avautui poliisille ja kertoi, kuinka tapahtumat asunnossa olivat menneet. 

Veljen kertomuksen mukaan henkirikoksen oli tehnyt yksin Irwin Heike, joka oli iskenyt uhria asunnon kylpyhuoneessa pitkäteräisellä metsästysveitsellä pään alueelle, muun muassa kurkkuun. Teko tapahtui sen jälkeen, kun uhria oli ensin pahoinpidelty.

– Veli kertoi asioista vakuuttavasti ja yksityiskohtaisesti, Könönen sanoi.

Epäiltyihin oli tutkinnan aikana ennen kiinniottoja kohdistettu myös telekuuntelua.

– Loppuvaiheessa tuli ilmi uhkaavia puheluita, joissa tämä päätekijä epäili veljeään vasikoinnista ja uhkasi ampua veljeään ja äitiään päähän, Könönen kertoi.

Uhkauspuheluista huolimatta veli avautui tutkinnassa ja kertoi poliisille, millä tavalla henkirikos oli kerrostaloasunnossa tapahtunut.

– Henkirikoksen tehnyt veli oli alkanut epäillä uhria huumeiden varastamisesta, ja väkivalta nähtiin ainoaksi keinoksi puuttua asiaan. Epäilevä veli oli hyökännyt ensimmäisenä uhrin kimppuun kylpyhuoneessa, Könönen sanoi.

Ruumis kätkettiin maastoon

Pahoinpitelyä seuranneen tauon jälkeen epäilevä veli oli hakenut metsästysveitsen, jota hän syyttäjän mukaan käytti teossa kuin miekkaa ja lyömävälinettä.

– Kaksi muuta olivat olohuoneessa ja kuulivat karmeita ääniä kylpyhuoneesta. Uhri sai pään alueelle muitakin vakavia vammoja kuin kurkun lävistäneen haavan, Könönen kertoi.

Ruumis lojui asunnossa päiviä ennen kuin veljekset kuljettivat sen mattoon ja muovipusseihin paketoituna Vihtiin ja peittivät sen risuilla ja lumella. Ruumis löytyi tammikuun viimeinen päivä sen jälkeen, kun toinen veli oli osoittanut poliisille kätköpaikan.

Mielenkiintoinen yksityiskohta asiassa on, että jompikumpi veljeksistä oli yrittänyt soittaa ennen ruumiin kuljettamista kaksi kertaa laulaja Jari Sillanpäälle, jolla on ollut huvila Vihdissä lähellä ruumiin kätköpaikkaa. Syytä soittoyrityksiin ei ole tiedossa eikä Sillanpää ollut vastannut niihin.

Oikeudenkäynnissä syyttäjä perui tapahtumista avautuneen veljen ja kolmannen miehen murhasyytteet. 

– Asioita selvittänyt veli ei todellakaan nauttinut siitä, mitä joutui oikeudessa kertomaan, Könönen sanoi.

Laaja skaala huumeita

Heiken asunnosta poliisi löysi tutkinnan yhteydessä uhrin verijälkien lisäksi huumeita, kuten kannabista, kokaiinia, amfetamiinia, metamfetamiinia ja ekstaasia. 

Tekoväline, pitkäteräinen metsästysveitsi, jäi kateisiin. Tapahtumista avautuneen veljen mukaan kyseessä oli puukahvainen, XXL:stä saatavilla ollut veitsi, jonka terä on noin 30 cm pitkä.

Oikeus langetti tuomiot kaikille kolmelle miehelle.

Tapahtumista kertonut veli tuomittiin puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen törkeästä pahoinpitelystä. Kolmas tapahtumiin osallistunut mies sai rikoksentekijän suojelemisesta sakkorangaistuksen. 

Vuonna 1994 syntynyt Irwin Antton Heike tuomittiin käräjäoikeudessa murhasta elinkautiseen vankeuteen, mutta hovioikeus lievensi tuomiota. Heike sai 12 vuotta vankeutta taposta ja törkeästä huumausainerikoksesta. Hovioikeuden mukaan teko ei ollut erityisen julma tai kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Lue myös:

    Uusimmat