Jäitkö ilman opiskelupaikkaa? Lue ammattilaisten vinkit

Enemmistö nuorista viettää lukion jälkeen välivuoden. Vuonna 2011 jopa 62 prosenttia ylioppilaista ei jatkanut suoraan jatko-opintoihin. Tilastossa tosin painaa varusmiespalvelus, joka viivästyttää etenkin miesten jatko-opintoihin siirtymistä.

Eri alojen ammattilaiset kertovat, mitä muita vaihtoehtoja välivuoden viettämiseen on, ja mitä kautta opiskelemaan voi vielä päästä.

Lähde ulkomaille

Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMOn tietopalvelukoordinaattori Linda Tuominen suosittelee välivuoden viettäjälle ulkomaille lähtöä.

– Ulkomaille kannattaa lähteä avoimin mielin. Silloin oppii selviämään uusissa tilanteissa, pääsee tutustumaan uusiin ihmisiin ja kartuttamaan kielitaitoa. Mikään koulu ei välttämättä pysty tarjoamaan sellaista kokemusta, Tuominen sanoo.

Tuomisen mukaan kiinnostus erityisesti vapaaehtoistyöhön on viime vuosina kasvanut. Vapaaehtoistyötä Euroopan, Aasian, Afrikan ja Latinalaisen Amerikan maihin järjestävät erilaiset järjestöt ja yhdistykset.

Myös perinteinen au pair -vuosi paikallisen perheen lastenhoitajana on suosittu vaihtoehto.

Ulkomaille voi lähteä myös palkkatöihin. Australiaan ja Uuteen-Seelantiin lähdetään usein niin sanotulla working holiday -viisumilla, joka mahdollistaa lomailun osa-aikaisen työn ohessa. Työ on usein maatalous- tai palvelualan työtä.

Suorita opintoja

Vaikka opiskelupaikka olisi jäänyt saamatta, yliopisto- tai AMK-opintoja voi silti suorittaa. Avoimessa yliopistossa tai ammattikorkeakouluissa suoritetut opinnot maksavat, mutta ne voi myöhemmin hyväksilukea osaksi tutkintoa.

Avoimia opintoja voi suorittaa myös maksullisten kansanopistojen kautta. Lisäksi kansanopistot järjestävät monenlaista muuta, tutkintoon johtamatonta ja yleissivistävää koulutusta.

Työlinjan koulutusneuvoja Kirsti Karjalainen muistuttaa lisäksi täydennyshausta, jossa voi hakea vielä kevään haussa täyttämättä jääneisiin AMK-opiskelupaikkoihin 29.7.-1.8.

Eikä pidä unohtaa lähestyvää syksyn yhteishakua, joka alkaa 16.9. Jos pääset opiskelemaan syksyn yhteishaussa, opinnot alkavat tammikuussa.

Hanki työkokemusta

Jos aiot hakeutua välivuoden aikana töihin, ilmoittaudu kotikuntasi TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi, ja hae aktiivisesti vapaita työpaikkoja. Kannattaa myös ottaa rohkeasti yhteyttä suoraan eri yrityksiin. Monelle vuokratyöfirmat ja lyhyemmät keikkatyöt ovat hyvä ponnahduslauta työelämään.

Työlinjan joBitti-palvelun verkkotutor Jinna Lehto muistuttaa, että jopa kaksi kolmesta työpaikasta täytetään ilman yleisiä hakuja. "Piilotyöpaikkojen" jäljille voi päästä kavereiden, tuttavien, sukulaisten ja sosiaalisen median kautta.

– Kaikki työkokemus vie aina eteenpäin omalla työuralla. Olisi hyvä, että välivuoden saisi hyödynnettyä jollain tavalla, esimerkiksi kursseja käymällä tai luottamustoiminnalla, Lehto sanoo.

Kertyneestä työkokemuksesta voi saada myös lisäpisteitä yhteishaussa.

Entä, jos mikään ei kiinnosta?

Osalle välivuosi tulee eteen silloin, kun koulusta on jäänyt huonoja kokemuksia, tai kun tulevaisuudensuunnitelmat eivät ole selvillä.

Vaikka jokaisen tilanne on yksilöllinen, pahinta on kuitenkin olla tekemättä mitään. Työlinjan uraohjauksen psykologi Sari Antikainen kehottaa nuoria miettimään tarkasti, mikä vaihtoehto hyödyttäisi eniten itseä eteenpäin.

– Työmahdollisuudet ilman ammatillista koulutusta ja kokemusta ovat aika erilaiset eri puolilla Suomea, eivätkä missään päin erityisen hyvät, Antikainen huomauttaa.

Antikainen muistuttaa, että työelämän suuntaan voi edetä tarvittaessa myös työkokeiluilla, työpajatoiminnalla ja kuntouttavalla työtoiminnalla.

Korkeakoulu-uudistus ei rankaise välivuoden viettäjiä

Uudistettu korkeakoulujen opiskelijavalinta otetaan käyttöön syksyn 2014 yhteishaussa valittaessa opiskelijoita keväällä 2015 alkavaan koulutukseen.

Siitä alkaen korkeakouluilla on mahdollisuus varata osa aloituspaikoista opiskelijoille, jotka eivät ole aiemmin suorittaneet korkeakoulututkintoa eivätkä ottaneet korkeakoulupaikkaa vastaan.

Uudistuksella pyritään alentamaan korkeakouluopintojen aloitusikää ja nopeuttamaan työmarkkinoille siirtymistä.

Uudistus ei siis "rankaise" myöhemmin opiskelemaan aikovaa välivuoden viettäjää, jos hän ei ole aiemmin ottanut vastaan korkeakoulupaikkaa.

Lue myös:

    Uusimmat