Jaajon idea liikuntarajoitteisten matkailusta poiki virtuaalimatkailua tarjoavan palvelun – "Se ilo ja ihmetys, mitä hän koki, oli mieletöntä"

VirtualTravelleristä toivotaan 360 asteen matkailuvideoiden Youtubea, jossa katselukerrat voi muuttaa lentopisteiksi. Radiopersoona Jaajo Linnonmaa esittelee palveluaan tänään alkavassa Slushissa.

Kun Jaajo Linnonmaa ensimmäisen kerran ideoi virtuaalisia matkailuvideoita, hän mietti palvelua liikuntarajoitteisten perspektiivistä. Kohderyhmä kuitenkin laajentui nopeasti kaikkiin matkustelusta tai maailmasta kiinnostuneisiin.

– Eihän tämä tietenkään oikeaa matkailua korvaa, mutta virtuaalinen kokemus on yllättävän nopea helpotus pahimpaan matkakuumeeseen. Videot voivat toimia inspiraation lähteenä. Ja miksei vaikka pikaviihteenä työpäivään, kun vartissa voi käydä vaikka Tokiossa eläintarhassa, luonnehtii Linnonmaa.

Videoita voi katsoa kännykällä, iPadillä, tietokoneella tai VR-laseilla netissä.

Lentopisteitä videokatseluista

VirtualTravellerissä matkataan ”travellerin”, videon kuvaajan, kanssa. Travelleriksi halajava voi käydä netissä avaamassa veloituksetta VirtualTravellerin sivuilla oman profiilin, johon ladata omat 360 asteen matkailuvideonsa.

Linnonmaan yrityksellä on 360 asteen kameroita, joita travelleri voi lainata tarpeen niin vaatiessa. Omastakaan vehkeestä ei haittaa ole.

Kun travelleri on ladannut videonsa verkkosivuille, sivustolla vierailijat pääsevät nauttimaan matkakohteen maisemista ruudun välityksellä.

– Tässä tulee VirtualTravellerin makein koukku: katselukerrat voi vaihtaa Finnairin lentopisteisiin. Eli kun matkustat ja kuvaat videoita, niin lataa ne palveluun ja kerää niille katselukertoja, jotta voit lähteä pian taas reissuun kuvaamaan uusia videoita! Yksi katselukerta on yksi piste, kertoo Linnonmaa.

Myös yritykset voivat avata palveluun omia kanavia, joissa ne voivat vaikuttaa travellereihin, sisältöön ja sanomaan. Esimerkiksi Samsung tarjoaa VirtualTraveller-sivuilla Bäckpackers-sarjaa, jossa Tokion kaduilla seikkailevat Suomen suosituimmat tubettajat Roni ja Mike Bäck.

Supliikki travelleri tempaa mukaansa

Suurkaupunkien melskeet kiinnostavat Linnonmaata, mutta suomalaisille kelpaa asfaltin sijasta hiekka.

– Suomessa kun ollaan niin kaikki rantavideot ovat olleet suosittuja. Eksoottiset ravintolat ja kahvilatkin herättävät mielenkiintoa. Sitten ovat erikseen lasku- ja liitovarjohypyt, joissa lasit päässä ihan vatsaa kouraisee.

Parhaat videot eivät Linnonmaan mukaan kuitenkaan ole kiinni siitä, missä ollaan, vaan siitä, kuka pätkän on kuvannut.

– Sujuvasanainen travelleri luo fiiliksen kuin olisi itse mukana reissussa.

”Hetki sai monen silmäkulman kostumaan”

Linnonmaa toivoisi VirtualTravellerille lisää käyttäjiä ja yhteistyökumppaneita. Senpä vuoksi uutta ideaa esitelläänkin Slushissa.

Vuosi sitten samaisessa tapahtumassa Linnonmaa kertoi, ettei tiennyt sovelluksen tekemisestä oikein mitään. Nyt fiilikset ovat muuttuneet – hieman.

– Kun sain idean tähän palveluun, niin en ollut edes pitänyt 360 asteen kameraa kädessä saati kokeillut VR-laseja. Eli jos siihen vertaa, niin aika paljon olen alasta oppinut. Koodaaminen, devaaminen ja sovellusten rakentaminen ovat kyllä ammattilaisten heiniä. Olen saanut ilon katsella olkapään yli, miten se taika tehdään, kertoo Linnonmaa.

Vaikka VirtualTraveller on tarkoitettu kaikista matkailusta innostuneille, on Linnonmaa ylpeä, että elämysten tarjoamisesta myös liikuntarajoitteisille on tullut totta. Helsingin Kehitysvammatuki 57 ry ja Laurean ammattikorkeakoulu järjestivät keväällä moniaistisen ja matkailupäivän vammaisille käyttäen VirtualTraveller-palvelua apunaan. Linnonmaa sai seuraavan palautteen:

– Kokemuksesta voisin kertoa yhden esimerkin. Eräs vaikeavammainen lapsi, joka tarvitsee koko ajan aikuisen rinnalleen, laittoi lasit päähänsä. Se ilo ja ihmetys, mitä hän koki, oli mieletöntä! Hän äänteli ja halusi koko ajan lasit uudelleen päähänsä – hetki sai monen silmäkulman kostumaan, Jaajoa nimeltä kiittävässä palautteessa luki.

***


Lue myös:

    Uusimmat