Itse tehty tuorepasta durumvehnäjauhoilla: Yrttipastaperhoset

Resepti sopii kaikille, joilla on intoa kokeilla itse jotain ihan uutta tai perheille/pariskunnille viikonloppupuuhaksi.

Taikina on helpoin valmistaa Durumvehnäjauhosta, koska jauhossa on vähän venyvää sitkoa. Durumvehnäjauho on keltaisempaa kuin tavallisesta vehnästä valmistettu jauho ja jo durumjyvätkin (ei kasva Suomessa) ovat kovempia ja kuultavampia kuin vehnän jyvät.

Vinkkejä kotipastan tekoon:

1. Tee kotipasta kaulimalla, jos et omista pastakonetta.

2. Valmistuneen kotipastan voi keittää heti tuoreena tai kuivattaa.

3. Keittäminen ei vie kuin hetken kiehuvassa vedessä, kuten tuorepastalla.

4. Valmistamalla pastan itse voi muotoilla pastasta millaista haluaa.

5. Pastataikinaan saa vaihtelua lisäämällä siihen esim. yrttejä, pippuria, basilikaa, chiliä jne.

6. Kotitekoinen pasta on hyvää sellaisenaan oliiviöljyn tai voisulan ja parmesaaniraasteen kanssa.

Yrttipastaperhoset itse tehtyyn pastaan

n. 300 g Myllyn Paras Durumvehnäjauhoja

3 kananmunaa (tai 1½ dl vettä)

30 g (tuoretta) persilja- ja basilikasilppua (1 dl)

50 g (pakaste) pinaattisilppua

3 tl (avokado)öljyä

Raikas vihreä avokadokastike:

1 kypsä avokado

2 rkl sitruunamehua

1 rkl basilikaa

1 tl yrttisuolaa

1 tl mustapippuria

1 valkosipulinkynsi

2 dl ranskankermaa

50 g parmesaanijuustoraastetta (1 dl)

Voimakas punainen pesto:

3 valkosipulinkynttä

1 tuore (ruukku)basilika

50 g parmesaanijuustoa

½ tl suolaa

¼-½ tl mustapippuria

1 dl paseerattua tomaattia ja / tai tuoretomaattikuutioita

1 dl kermaviiliä tai ranskankermaa

½ dl chiliketsuppia

½ dl oliiviöljyä

(mustia oliiveja)

Leivontaohjeet:

Mittaa jauhot pöydälle tai kulhoon. Tee jauhokeon keskelle syvennys, johon lisätään munat, yrtti- ja pinaattisilppu. Sekoita ainekset keskeltä reunoille edeten kiinteäksi taikinaksi, lisää hiven öljyä. Alusta kimmoisa taikina n. 10 min. Anna taikinan levätä peitettynä n. 30 min. Pastakoneella muotoiltavan taikinan ei tarvitse välttämättä levätä ennen jatkokäsittelyä.

Kaaviloi taikina jauhotetulla pöydällä ohueksi levyksi, ota siitä muoteilla pikkukuvioita, esim. perhosia tai muita kuvioita (sydämiä, tähtiä). Voit valmistaa levyt myös pastakoneella. Kaaviloi tällöin taikina ohueksi levyksi 3 - 4 kertaa ja taita kolmin kerroin joka kerralla. Pastakoneella telojen väliä ohennetaan, kunnes haluttu paksuus on saavutettu. Voit antaa tuorepastojen kuivua jauhotetulla pöydällä tai pyyhkeellä 15 -30 min ennen keittämistä.

Keitä pastaa 2-4 min runsaassa suolalla maustetussa vedessä. Nosta pastat suoraan annoksiin reikäkauhalla.

Valmista pastalle haluamasi kastike ennen pastan keittämistä.

Raikas vihreä avokadokastike: Hienonna avokado, lisää mausteet, juustoraaste ja ranskankerma. Tarjoile kylmänä kuuman pastan kanssa.

Voimakas punainen pesto: Hienonna valkosipulit ja basilika hyvin (esim. monitoimikoneessa). Lisää loput aineet. Tarjoile kastike kylmänä tuoreen kuuman pastan kanssa. Koristele esimerkiksi oliiveilla.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat