Mainos

Itella: Lakko todennäköinen – Postinkulun taso nähdään aamulla

Itellan mukaan kuljetuslakon toteutuminen aamuyöllä näyttää jo varsin todennäköiseltä.

– Meillä on neuvotteluyhteys edelleen auki mutta tällä hetkellä näyttää erittäin huonolta. Näkemykset ovat hyvin kaukana toisistaan, kuvailee Itella Logisticsin kotimaan kuljetusten johtaja Timo Kinnunen

Toteutuessaan lakko koskisi noin kolmeasataa AKT:hen kuuluvaa Itella Logisticsin autonkuljettajaa eri puolilla Suomea. Lakko hidastaisi postin ja rahdin kulkua tiistaista perjantaihin koko maassa.

Palkat saattavat laskea

Taustalla ovat hiljattain päättyneet yt-neuvottelut sekä Itellan suunnitelmat siirtää osa kuljettajista uusiin töihin terminaaleihin. Tämä voisi laskea palkkoja jopa 500 eurolla.

– Tämä on mielenilmaus työnantajan tarjoamia palkanalennuksia vastaan. Eihän me haeta mitään lisäyksiä tai palkankorotuksia vaan sitä, että palkat säilyisivät ennallaan eikä niitä leikattaisi, kuvailee pääluottamusmies Risto Lintula. Työnantaja on toista mieltä.

- Kyllähän se Itellan kannalta on varsin tiukka tilanne, että meillä on yli 2500 erilaisia terminaalitöitä tekevää ihmistä, jotka ovat terminaalisopimuksen piirissä, ja nyt meiltä vaaditaan kahdenkymmenen ihmisen osalta poikkeamista tästä työehtosopimuksesta. Tässä on varsin periaatteellinen erimielisyys, josta yli pääseminen vaatii kyllä työntekijäpuolelta vastaantuloa, Kinnunen toteaa.

Kinnusen mukaan välit AKT:hen ovat asialliset ja ymmärtäväiset, mutta samalla keskustelut ovat silti ajautuneet umpikujaan.

Kiistaa myös työajoista

Kuljettajat ovat suivaantuneet myös runkovuorojen uudelleenjärjestelyistä. Samaan aikaan kun osa työntekijöistä halutaan siirtää terminaalitöihin pienemmällä palkalla, toisten työntekijöiden työvuorot ovat puolestaan pitenemässä jopa 15-tuntisiksi.

– Toinen näistä asioista liittyy kuljettajiin, toinen terminaalityöhön, mutta kokonaisuutena voidaan ajatella että ehdot kovenee ja palkka alenee, toteaa pääluottamusmies Risto Lintula.

Itella pitää kuitenkin koko lakkoa täysin kohtuuttomana.

– Tämä laiton mielenilmaus aiheuttaa heijastusvaikutuksineen meidän asiakkaille keskellä taantumaa sellaista harmia mitä emme haluttaisi, Kinnunen huokaa.

Postin kulua yritetään hoitaa varajärjestelmien avulla, mutta Kinnunen ei osaa vielä arvioida miten tilanteessa onnistutaan.

– Koko iltapäivä tänään on valmisteltu varajärjestelmiä postinkulkua varten, mutta se todellinen onnistumisen taso nähdään huomenna aamun ja aamupäivän aikana. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.