Itävalta aloittaa 10 tai kenties jopa 20 päivän koronasulun – hämmentyneet paikalliset MTV:lle: "Jo kesästä asti asiantuntijat ja lääkärit ovat sanoneet...."

Itävallassa alkaa tiukka koronasulku – näin se vaikuttaa paikallisiin:"Ihmiset ovat tosi väsyneitä, tämä on kestänyt kauan" 3:09

Itävallassa alkaa maanantaina koronasulku, joka kestää ainakin 10 päivää. Sulku laittaa ravintolat, joulutorit ja monet kaupat kiinni. 

Kun koronasulusta ilmoitettiin viime perjantaina, Klagenfurtissa asuva Tiina Vuori sai 12-vuotiailta lapsiltaan puhelun.

– Lapset soittivat, että heitä pitää tulla vastaan ja ottaa kirjat kotiin, alkaa lockdown ja etäkoulu. Hetken päästä rehtorilta tulikin viesti, ettei ole tullut virallista päätöstä etäkoulusta. Illalla ilmoitettiin, että etäkoulu ei alakaan, mutta lapset saavat jäädä kotiin halutessaan. 

Itävallassa koronatilanne on heikentynyt syksyn aikana rajusti. Maassa todettiin vastikään ennätykselliset 15 809 koronatartuntaa vuorokauden aikana.

Tieto tuli yllättäen

Sulun aikana ihmisten pyydetään olevan etätöissä, tapahtumat perutaan, ravintolat suljetaan ja kaikki paitsi välttämättömät kaupat menevät kiinni.

Tiina Vuori lähti perheensä kanssa vielä viikonloppuna jouluostoksille, sillä nyt ilmoitettu koronasulku kestää ainakin 10 päivää, mahdollisesti 20.

Aiemmin Itävalta ilmoitti vain rokottamattomia koskevasta koronasulusta. Oli paikallisten mielestä yllättävää, että nyt sulku koskeekin kaikkia.

– Moni ajatteli, että rokotukset tekisivät sen, että mentäisiin 2G:llä, eli koronapassilla. Ravintolat ja muut on sallittu rokotetuille ja koronan viimeisen kuuden kuukauden aikana sairastaneille. Mutta mentiinkin kaikkien osalta lockdowniin. Kyllä ihmiset ovat aika väsyneitä, ilmoitus tuli todella nopeasti, että kaikki meneekin kiinni. 

"Miksi rajoitetaan kaikkien elämää"

Sulun lisäksi rokotuksista tulee pakollisia helmikuun alusta alkaen. Itävallan rokotekattavuus on ensimmäisen annoksen osalta noin 63 prosenttia, mikä on EU:n keskiarvoa huonompi. 

Innsbruckin lähellä toimivassa keskussairaalassa työskentelevä anestesiologian erikoislääkäri Lorenz Decristoforo sanoo, että verrattuna Suomeen, Itävallassa kriittisyys rokotteita kohtaan on suurempaa ja maassa on pitkä perinne lääketieteen ulkopuolisten hoitojen käyttöön sairauksien hoidossa, kuten esimerkiksi homeopatian kaltaisilla uskomushoidoilla. 

– Se on huono asia, että niin vähän ihmisiä on ottanut koronarokotteen. Jo kesästä asti asiantuntijat ja lääkärit ovat sanoneet, että millainen syksy ja talvi on edessä, mutta tuntuu, ettei sitä ole ymmärretty.

Hän pitää pakollisia rokotuksia hyvänä asiana.

– Vihdoin! Minusta on naurettavaa, että esimerkiksi terveydenhuollossa saa edelleen työskennellä ilman rokotetta. Me tarvitsemme suuremman rokotusprosentin, mutta ihmiset eivät vieläkään rokotetta halua ottaa.

Decristoforo pohtii, että päättäjien olisi pitänyt toimia nopeammin koronatilanteen kääntämiseksi. Häntä harmittaa lockdown, sillä se tarkoittaa sitä, että lapset joutuvat taas jättäytymään harrastuksistaan pois.

– Meillä on neljävuotias lapsi kotona, jonka elämä on ollut tähän asti melkein ainoastaan pandemiaa. 

– En ymmärrä, miksi he joutuvat kärsimään, jotka ovat rokotteen ottaneet. Siitä täällä paljon puhutaan, että miksi rajoitetaan kaikkien elämää, kun yksi kolmasosa ei ota rokotetta. 

Lue myös:

    Uusimmat