Itärajan sulkeminen tukisi Putinin tavoitteita – "Realismia varautua melkein mihin tahansa"

Millaisia häirintäkeinoja Venäjän työkalupakista vielä löytyy? 11:57
Katso videolta, millainen uhka itärajan kautta saapuvat maahantulijat voivat olla asiantuntijoiden mielestä.

Tilanne itärajalla ei ole ohi, vaikka auki on enää yksi, Raja-Joosepin rajanylityspiste.

Euroopan hybridiuhkien torjuntakeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolainen kertoi Huomenta Suomen haastattelussa, että epävakaus Suomen-rajalla sopii Venäjän presidentti Vladimir Putinin laajempaan suunnitelmaan. Rajan tapahtumat sopivat Venäjän narratiiviin, jonka mukaan länsimaat yrittävät eristää Venäjää. 

Suomen rajan sulkeutuminen tukisi Putinin tavoitteita myös siinä tapauksessa, että Venäjä päättäisi aloittaa uuden liikekannallepanon. Rintamalle lähetettävät miehet eivät pääsisi pakenemaan sotaa EU:n alueelle. 

Tämä on kaikki toissijaista siihen verrattuna, että Suomella ei ole varaa ottaa tänne massiivista siirtolaisten vyöryä, Savolainen sanoo.

Kansanedustaja Jarno Limnéllin (kok.) mukaan Venäjä kääntää tilanteen joka tapauksessa omaan propagandaansa sopivaksi. 

Täytyy muistaa, että kyllähän tämä rajatilanne helpottuisi huomattavasti, jos Venäjä palaisi siihen normaaliin rajakäytäntöön. Tämä tilanne on ihan Venäjästä kiinni, Limnéll sanoo.  

Vaikuttaako Venäjän sisäpolitiikka?

Limnéllin mukaan Suomen tulee olla tarvittaessa valmis ripeisiin lisätoimiin. Venäjän jatkuvat vaikuttamisyritykset ovat todennäköisiä. 

Limnéll uskoo, että Venäjän vaikuttamisyrityksiin saattaa vaikuttaa myös maan sisäpolitiikka. Venäjällä järjestetään jälleen maaliskuussa presidentinvaalit, ja valtionjohdolla voi olla tarvetta osoittaa voimaansa suhteessa länsimaihin. 

Me olemme Naton eturintamavaltio. Minusta on realismia tässä tilanteessa varautua melkein mihin tahansa Venäjän suunnalta, Limnéll sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat