Itärajalla ollaan varpaillaan turvapaikanhakijoista – venäläiseversti vaikeni

Itärajalla uhkaa henkilöstöpula 1:57

Rajavartiolaitos varautuu turvapaikanhakijoiden määrän kasvuun koko itärajalla. Henkilöstöpula on edessä kuitenkin heti, jos tilanne vaikeutuu muuallakin kuin Itä-Lapissa.

Rajavaltuutettujen kesken turvapaikanhakijoista puhutaan lähes viikottain. Aihe oli esillä myös tänään Niiralan rajanylityspaikalla Tohmäjärvellä ja Venäjän Värtsilässä vaikka teemana oli 20 vuotta täyttänyt kansainvälinen rajanylitystoiminta.

“Itä-Lapissa jo vaikeaa”

Tilannekuva on muuttunut viime kuukausina ja sitä seurataan nyt herkeämättä.

– Valitettavasti Itä-Lapissa on pienemmässä mittakaavassa rajatilanne jo vaikeutunut ja siihen varaudumme myös muualla itärajalla, vakuuttaa Pohjois-Karjalan rajavartioston komentaja, eversti Olli Lampinen.

Suuremmasta ilmiöistä ei Lampisen mielestä kuitenkaan ole vielä viitteitä muualla itärajalla. Siitä huolimatta kaikkeen pitää valmistautua.

– Varaudumme vaikeutuvaan rajatilanteeseen ja mietimme tapaamisissa yhteisiä askelia, Lampinen muotoilee.

Valtaosa itärajan yli tulleista 255 turvapaikanhakijasta on ylittänyt rajan Raja-Joosepissa. Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) lausui asiasta huolensa tänään ja presidentti Sauli Niinistö kehotti viikko sitten varautumaan määrän huomattavaan kasvuun.

– Minkälainen tämä presidentin puheenvuoro oli teille?

– Se oli kannustava, Lampinen sanoo empimättä.

Itärajalla uhkaa henkilöstöpula

Rajavaltuutettuna toimivan Lampisen vastauksesta voi päätellä, että itärajalla ollaan nyt erityisen särmänä tämän asian kanssa. Mutta tekevistä käsistä uhkaa tulla pula, koska itärajan miehistövahvuutta on ohennettu monien mielestä jo uhkarohkeasti.

– Normaalissa vakaassa rajatilanteessa henkilöstö riittää nippa nappa, Lampinen laskee.

Itärajan miesvahvuutta on erityisesti maarajalla ohennettu vuosia kovalla kädellä. Henkilöstöä on siirynyt lentokentille, satamiin ja suurille rajanylityspaikoille. Myös Tornion järjestelykeskus on vaatinut veronsa.

– On myönnettävä, että vaikeutuvassa rajatilanteessa henkilöstöresurssi muodostuu hyvin pian hyvin vaikeaksi, Lampinen arvioi.

“Henkisesti varauduttu”

Rajakunnissa on alustavasti kartoitettu mahdollisia vastaanottotiloja mutta mihinkään konkreettisiin toimiin ei ole tiettävästi vielä missään ryhdytty.

– Asia on pantu merkille viranomaisten kesken ja yhdessä palaverissa oli aiheesta keskusteluakin. On tähän henkisesti varauduttu, muotoilee Tohmajärven kunnanjohtaja Olli Riikonen.

Kunnissa on Riikosen mukaan hyvä valmius reagoida tarvittaessa tilanteeseen.

– Omat resurssit on kaikilla tiedossa. Turvapaikanhakijoiden vastaanotto ei ole kuitenkaan yhden kunnan asia itärajalla.

Everstillä suu supussa

Venäjän rajavaltuutettu ei everstin natsoista huolimatta halunnut sanallakaan kommentoida valmistautumista turvapaikanhakijoiden määrän mahdolliseen kasvuun.

– Kertooko se jostakin tässä tilanteessa?
– En tulkitse, että siihen liittyisi mitään poikkeavaa. Heillä on vain omat toimintamallinsa, Lampinen kuittaa kollegan vähäpuheisuuden.

Rajavartiolaitos kuitenkin luottaa, että venäläisillä on monipuoliset valtuudet ja vähintään kohtuulliset resurssit kaikkien tilanteiden varalta. Venäläisillä on Lampisen mielestä tahtotila pitää rajatilanne Suomen suunnalla vakaana.

– Tähän saakka he ovat erinomaisella tavalla ehkäisseet suurten ongelmien syntymistä rajalla. Esimerkiksi viime kesänä meillä oli konkreettista näyttöä, että heidän rajaturvallisuustyönsä oli ennaltaehkäisevää. 

Lue myös:

    Uusimmat