Itämeren kaasuputkivaurion tutkinnassa odotetaan nyt Kiinan vastausta – KRP: "Ihan rauhassa"

Kiinalaisaluksen toiminnassa Suomen ja Viron välisen kaasuputken lähistöllä on lukuisia epäselviä asioita, arvioi merenkulun asiantuntija 1:46
Kiinalaisaluksen toiminnassa Suomen ja Viron välisen kaasuputken lähistöllä on lukuisia epäselviä asioita, arvioi merenkulun asiantuntija.

Vaurioituneeseen Balticconnector-kaasuputkeen liittyvässä rikostutkinnassa odotellaan nyt Kiinan valtion vastauksia KRP:n kysymyksiin.

KRP on tutkinut lokakuun alkupuolella Itämerellä paljastunutta kaasuputkivauriota noin puolentoista kuukauden ajan. 

Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Risto Lohi kertoo MTV Uutisille, että tutkinnassa odotetaan tällä hetkellä Kiinan valtion vastausta Suomen lähettämään oikeusapupyyntöön.

– Haluamme aluksen kulkuun ja tapahtumiin liittyviä tietoja, jotka kytkeytyvät vaurioihin. Siinä pyydämme Kiinan viranomaisten apua ja tukea, hän sanoo.

KRP on tähän mennessä saanut selville, että Suomen ja Viron välisen Balticconnector-kaasuputken vauriot näyttäisivät aiheutuneen merenpohjaa viistäneestä ankkurista. 

Ankkurin epäillään kuuluneen kiinalaiselle Newnew Polar Bear -alukselle. 

Asiaa tutkitaan törkeänä tuhotyönä, eli tahallisena tekona, mutta Lohen mukaan vahingonkaan mahdollisuutta ei ole voitu sulkea vielä pois.

– Tässä vaiheessa ei voida poissulkea mitään vaihtoehtoa. Tietyt tekniset tiedot ja aluksen kulkeminen antaa meille osviittaa ja siltä osin se (törkeä tuhotyö) on meidän päätutkintalinjamme. Tämän vuoksi olisi tärkeää saada tietyt vastaukset ja vastaus oikeusapupyyntöön Kiinalta, hän sanoo.

Entä jos Kiina ei vastaakaan?

Puhelimessa Lohi korostaa merkillepantavan moneen kertaan sitä, että yhteistyö kiinalaisviranomaisten kanssa on Suomelle tärkeää. 

Lohi ei suostu spekuloimaan sillä vaihtoehdolla, että Kiina ei haluaisikaan antaa vastauksia Suomen esittämiin kysymyksiin – tai että mahdolliset vastaukset olisivat epätyydyttäviä.

– Kun saamme vastauksia, arvioimme tilannetta uudestaan. Meillä on tapahtumien kulun osalta jo hyvät tiedot, mutta tärkeää olisi saada Kiinalta tukea ja tietoa asian selvittämiseksi. 

Lohen mukaan KRP:llä on jo nykyisellään riittävästi tietoja tutkinnan eteenpäin viemiseksi, mutta Kiinan vastausta aiotaan odottaa kärsivällisesti. 

– Yhteistyö ja tiedonsaanti Kiinasta ja tuki Kiinasta on tärkeää. Sitä ihan rauhassa odotetaan. Samanaikaisesti on tietysti käynnissä muita tutkintatoimenpiteitä. 

Lue myös:

    Uusimmat