Italian parlamentti käsittelee ensi kertaa homoliittoja

Italiassa parlamentti ryhtyy tänään käsittelemään lakialoitetta, joka sallisi samaa sukupuolta olevien parien rekisteröidä suhteensa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun homoliittoja koskeva lakialoite etenee Italian parlamenttiin asti.

Aloitteen mukaan samaa sukupuolta olevat parit voisivat rekisteröidä suhteensa, ottaa yhteisen sukunimen sekä joissain tapauksissa myös adoptoida toistensa lapset.

Italia on suurista Länsi-Euroopan maista ainoa, joka ei ole antanut homoliitoille asemaa lain edessä. Viime vuonna Euroopan ihmisoikeustuomioistuin linjasi, että Italia loukkaa näin homoparien ihmisoikeuksia.

Mielipidekyselyjen mukaan italialaisten niukka enemmistö kannattaa homoparien oikeutta parisuhteen rekisteröimiseen. Kysymys adoptiosta saa kuitenkin vähemmän kannatusta.

Etenkin vaikutusvaltainen katolinen kirkko vastustaa homoparien perheensisäistä adoptio-oikeutta.

Pääministeri kannattaa 

Lakialoitteen vastustajat aikovat järjestää suurmielenosoituksen Roomassa lauantaina. Lähinnä katolisten ryhmien kokoonkutsuma protesti kulkee nimellä "Perheiden päivä", ja sen iskulause on "Puolustakaa lapsiamme".

Viime viikonloppuna tuhannet ihmiset ympäri Italiaa osoittivat mieltä lainmuutoksen puolesta. Myös Italian pääministeri Matteo Renzi kannattaa aloitetta.

Parlamentissa edustajat voivat kuitenkin äänestää vapaasti omantuntonsa mukaan. Vaikka aloite jakaa parlamenttia, suurin osa asiantuntijoista arvioi, että se menee lopulta läpi.

Peli on tuskin sillä selvä: lakiuudistuksen vastustajat ovat jo ilmoittaneet, että yrittävät saada asiasta kansanäänestyksen tai viedä sen oikeuteen, jos aloite hyväksytään.

Lue myös:

    Uusimmat