Italian EM-sankarin palkitsemisessa erikoinen ristiriita – Cristiano Ronaldolle kunniaa hiuksenhienolla erolla

Kolmessa ottelussa nollapelin pelannut Italian jalkapallomaajoukkueen maalivahti Gianluigi Donnarumma valittiin EM-lopputurnauksen parhaaksi pelaajaksi. Loppuottelun rangaistuspotkukilpailussa Englantia vastaan 22-vuotias italialainen torjui kaksi vetoa.

Pääkuvan videolla Tulosruudun kattava raportti dramaattisen EM-finaalin huippuhetkistä, fanimellakoista Lontoossa ja italialaiskannattajien mestaruustunnelmista.

Finaalin tavoin rangaistuspotkukilpailuun edenneessä välieräottelussa Espanjaa vastaan Donnarumma venyi Alvaro Moratan yrityksen tielle, minkä jälkeen Jorginho pääsi laukomaan Italian finaaliin. Tilastopalvelu Optan mukaan Donnarumma on voittanut kaikki aikuisurallaan pelaamansa rankkarikisat: AC Milanin paidassa kolmesti ja Italian maajoukkueessa EM-välierän ja EM-finaalin. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

– Olemme onnellisia, että meillä on Donnarumma. Olin varma, että hän torjuu pari pilkkua. Hän on mahtava ihminen ja maailman paras maalivahti, Italian mestarivalmentaja Roberto Mancini kehui lehdistölle.

Toinen hämmästyttävä tilasto on, ettei Donnarumma ole koskaan päästänyt miesten maaottelussa yli yhtä maalia. 17-vuotiaana Italian maajoukkueessa debytoineelle maalivahdille on kertynyt maajoukkuepelejä jo 33.

Pedri vei Donnarummalta toisen pystin

Euroopan jalkapalloliitto Uefa halusi jakaa tunnustuksia useammalle pelaajalle, mutta EM-turnauksen parhaan nuoren pelaajan palkitseminen näyttää ristiriitaiselta.

Turnauksen parhaaksi nuoreksi pelaajaksi voidaan sääntöjen mukaan valita pelaaja, joka on syntynyt 1. tammikuuta 1998 tai myöhemmin. Valintakriteereihin nähden onkin erikoista, että 25. helmikuuta 1999 syntynyt Donnarumma ei valitsijaraadin mielestä ollut paras nuori pelaaja, vaikka hänet valittiin koko turnauksen parhaaksi.

Parhaan nuoren pelaajan palkinnon sai Espanjan Pedri. 18-vuotias keskikenttäpelaaja oli pelannut vain neljä aikuisten maaottelua ennen EM-lopputurnausta, mutta pelasi kaikissa kuudessa EM-ottelussa. Välierässä Italiaa vastaan hän syötti 66 syöttöyrityksestään 65 virheettömästi omalle joukkueelleen.

– Kukaan ei ole tehnyt sellaista 18-vuotiaana, mitä Pedri on tehnyt tässä turnauksessa. Ei edes Andres Iniesta. Tämä on uniikkia, Espanjan päävalmentaja Luis Enrique suitsutti suojattiaan.

Turnauksen maalipörssin voitti jo neljännesvälierävaiheessa pudonneen Portugalin Cristiano Ronaldo. Ronaldo ja Tshekin Patrik Schick osuivat turnauksessa viidesti, mutta tasatilanteessa Ronaldon syöttämä maali Saksaa vastaan laskettiin hänen edukseen.

Lue myös:

    Uusimmat