Mainos

Italialaiset hurahtivat sähkötupakkaan – sääntelyssä vallitsee täysi anarkia

Sähkötupakointi on lisääntynyt Italiassa nopeasti. Arviot sähkötupakkaa polttavien määrästä vaihtelevat puolen miljoonan ja yli kahden miljoonan välillä.

Siinä missä muut kaupat sulkevat talouskriisin vuoksi oviaan, sähkötupakoihin erikoistuneita liikkeitä on samaan aikaan noussut katukuvaan. Tällä hetkellä sähkötupakoita myydään jo 1 500 myyntipisteessä, ja vuoden loppuun mennessä liikkeitä uskotaan olevan jopa 4 000.

Sähkötupakan suosiota Italiassa selittäneen ainakin, että ylipäätään tupakointi on maassa suosittua. Corriere della Sera -lehden mukaan Italiassa poltetaan kaikista Euroopan maista eniten tupakkaa.

Perinteisiä savukkeita polttavien tupakoitsijoiden määrä on kuitenkin vähentynyt tasaisesti aina vuodesta 2005 lähtien. Silloin tuli voimaan laki, joka kielsi tupakoinnin julkisissa tiloissa.

Koska tupakoinnin lopettaminen on tunnetusti vaikeaa, ovat monet löytäneet sähkötupakan eräänlaisena kultaisena keskitienä. Italiassa on juuri uutisoitu tuoreesta, Sisiliassa tehdystä tutkimuksesta. Sen mukaan sähkötupakointi auttaa vähentämään perinteistä tupakointia tai jopa lopettamaan sen kokonaan.

Lainsäädäntö ei pysy perässä

Valtiolle sähkötupakoinnin yleistyminen ja tupakkamonopolin murtuminen ei ole pelkästään hyvä asia. Sehän tarkoittaa vähemmän rahaa valtion kassaan. Nyt yritetäänkin kuumeisesti keksiä, miten sähkötupakasta voitaisiin saada lisää verotuloja.

Lainsäädäntö laahaa kuitenkin perässä, koska koko sähkötupakkailmiö on niin uusi.

Tällä hetkellä sähkötupakoiden sääntelyssä vallitsee täysi anarkia. Jokainen yritys ja kunta saa itse päättää, missä niitä saa tai ei saa polttaa.

Kuluttajajärjestöt ovat vaatineet Italian terveysministeriötä selvittämään maassa myytävien sähkötupakoiden mahdolliset terveyshaitat. Siihen asti sähkötupakoita pitäisi järjestöjen mukaan kohdella samoin kuin perinteisiä tupakoita.

Ensimmäinen askel tähän suuntaan on jo otettu. Terveysministeriölle suosituksia antavan Consiglio Superiore della sanitán mukaan sähkötupakointi tulisi rinnastaa tupakointiin. Se tarkoittaisi muun muassa sähkötupakoiden kieltämistä alaikäisiltä. Myöskään raskaana olevien tai imettävien naisten ei tulisi suositusten mukaan polttaa niitä.

EU:n uusi tupakkadirektiivi sen sijaan saattaa siirtää apteekkeihin sähkötupakat, joissa on nikotiinia direktiivissä määriteltyä raja-arvoa enemmän. Sähkötupakoiden villi länsi on siis pian loppumassa Italiassakin.

MTV3 - Jenni Meronen, Rooma

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.