Mainos

Nuorten uusin villitys: Sähkötupakka ja vesipiippu

Nuorten tupakointi on edelleen vähentynyt viimeisen kahden vuoden aikana. Myös alkoholin käyttö ja humalajuominen ovat vähentyneet. Sen sijaan sähkösavukkeet ja vesipiipun kokeilut kiinnostavat nuoria.

Tiedot ilmenevät Nuorten terveystapatutkimuksesta 2013, jonka Tampereen yliopisto toteutti. Kyselyyn vastasi 4158 iältään 12–18-vuotiasta nuorta. Sosiaali- ja terveysministeriön rahoittama tutkimus on toteutettu joka toinen vuosi vuodesta 1977 lähtien.

Kun vielä vuosituhannen alussa 14–18-vuotiaista nuorista tupakoi päivittäin 25 prosenttia, nyt saman ikäisistä nuorista tupakoi päivittäin enää 12 prosenttia. Tupakkaa oli nyt kokeillut 16-vuotiaista alle puolet, kun 2000-luvun alussa jopa kolme neljästä.

Myös alaikäisten tupakkaostot kaupoista, kioskeista ja huoltamoilta ovat vähentyneet viimeisen kahden vuoden aikana. Tutkijoiden mukaan viimeisen kahden vuoden ajan myönteiseen kehitykseen ovat vaikuttaneet erityisesti tupakkatuotteiden esilläpitokielto sekä mahdollisesti tuore ohjeistus kattavampaan ikärajavalvontaan päivittäistavarakaupoissa.

– Tupakan osalta voidaan sanoa, että ollaan 40 vuoteen alhaisimmalla tasolla. Taustalla on ilman muuta yhteiskunnan aktiivinen työ tupakoinnin vähentämiseksi. Tupakka ei ole enää sellainen muoti-ilmiö kuin se on aiemmin ollut, sanoo professori Arja Rimpelä.

Nuuskan kokeilut ja käyttö ovat tutkimuksen mukaan lisääntyneet vuosituhannen alusta, mutta käyttö saattaa nyt olla tasaantumassa. 18-vuotiaista pojista nuuskaa on kokeillut jo useampi kuin joka kolmas. Tyttöjen kokeiluluvut ovat pysyneet koko tutkimusjakson ajan selvästi alhaisempina.

Sähkösavukkeet ja vesipiiput kiinnostavat

Tutkimuksen mukaan sähkösavukkeet ja vesipiiput kiinnostavat nuoria. Tutkimukseen osallistuneista nuorista vain noin 12 prosenttia ei tiennyt, mitä sähkösavukkeet ovat.

Vaikka nuoret tiesivät sähkösavukkeista, valtaosa ei ollut kokeillut niitä. Vähintään kerran sähkösavukkeita oli 18- ja 16-vuotiaista pojista kokeillut 29 prosenttia. 18-vuotiaista tytöistä sähkösavukkeita oli kokeillut 27 prosenttia ja 16-vuotiaista tytöistä 21 prosenttia.

Useammat sähkösavukkeiden ja vesipiippujen käyttökerrat olivat vielä kohtuullisen harvinaisia. Tuotetta kerran tai pari kokeilleista noin joka kymmenes ei ollut koskaan kokeillut tupakkatuotteita, vaan aloitti kokeilun suoraan sähkösavukkeella. Yleisimmin sähkösavukkeissa oli käytetty nikotiinipitoisia nesteitä.

Professori Rimpelä on huolissaan nuorten kiinnostuksesta sähkösavukkeisiin ja vesipiippuihin.

– Ilman muuta pidän sitä huolestuttavana. He saattavat aloittaa niin, etteivät ole koskaan polttaneet tavallisia savukkeita, mutta polttavat kuitenkin nikotiinipitoisia sähkösavukkeita. Nikotiini on erittäin voimakkaasti riippuvuutta aiheuttava aine, ja todella pienet määrät voivat jo aiheuttaa riippuvuutta nuorille. Se johtaa helposti tavallisten savukkeiden käyttöön, Rimpelä sanoo.

Rimpelä pitää myös sähkösavukkeiden markkinointia huolestuttavana.

– Toinen asia on, että niiden terveyshaitoista ei ole mitään näyttöä, että ne olisivat terveellisempiä. Kaikkihan ne sisältävät aineita, jotka menevät keuhkoihin tai joka tapauksessa ihmisen elimistöön. Niitä markkinoidaan virheellisesti, että ne olisivat jotenkin vaarattomia. Se ei ole missään nimessä totta, Rimpelä painottaa.

Vesipiipun polttamiskokeilut ovat melko yleisiä nuorilla, mutta useammat käyttökerrat harvinaisempia. Suurin osa vastanneista ei ollut koskaan kokeillut vesipiippua.

Vähintään kerran vesipiippua oli käyttänyt 18-vuotiaista pojista 29 prosenttia ja tytöistä 30 prosenttia. 16-vuotiaista pojista vesipiippua oli kokeillut 18 prosenttia ja tytöistä 21 prosenttia. Kokeilujen määrät ovat pysyneet viime vuosina samalla tasolla. Yleisimmin vesipiipussa poltetaan maustettua, nikotiinia sisältävää tupakkaseosta.

Pojat raittiimpia kuin koskaan

Rimpelän mukaan nuorten alkoholin käyttö ja humalajuominen on nyt alhaisimmalla tasolla pariinkymmeneen vuoteen.

Kokonaan raittiiden nuorten osuus 12-16-vuotiaista tytöistä ja pojista on nyt suurimmillaan koko 2000-luvun aikana.

Kun otetaan huomioon miesten tupakoinnin yleisyys sotien aikoihin asti, voidaan sanoa, että suomalaiset pojat ovat nyt raittiimpia kuin koskaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.