Mainos

Itä-Ghoutan tulitauko astui voimaan – ristiriitaisia tietoja taisteluista

Venäjän yksipuolisesti Syyrian Itä-Ghoutaan julistama humanitaarinen tulitauko astui voimaan tänään kello yhdeksältä aamulla. Tulitauon pitävyydestä on päivän kuluessa tullut ristiriitaisia tietoja.

Uutistoimisto Reuters raportoi Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) järjestöön vedoten, että tulitauko olisi pääsääntöisesti pitänyt aamulla. Myöhemmin päivällä Reuters kertoi kuitenkin YK-lähteisiin vedoten väkivaltaisuuksien jatkuneen.

Myös uutistoimisto AFP:n haastatteleman YK:n edustajan mukaan taistelut ovat tänäänkin jatkuneet Itä-Ghoutassa.

2:00

SOHR-järjestön mukaan aamu oli rauhallinen lukuun ottamatta neljää Itä-Ghoutaan ammuttua rakettia, jotka laukaistiin ennen tulitauon voimaanastumista.

Järjestö raportoi kuitenkin, että niin sanottuja humanitaarisia käytäviä ei ole vielä muodostettu. Järjestön mukaan siviilit eivät kuitenkaan uskalla siirtyä pois Itä-Ghoutasta, koska pelkäävät tulevansa vangituiksi tai pakkorekrytoiduiksi armeijaan hallituksen hallitsemilla alueilla. Itä-Ghoutaa ympäröivä hallituksen hallitsema alue on virallisesti sotilasaluetta.

YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimiston edustajan Jens Laerken mukaan taistelut ovat kuitenkin tänä aamuna estäneet kaiken avustustoiminnan.

– Raporttimme Itä-Ghoutasta kertovat, että taistelut ovat jatkuneet tänä aamuna, Laerke sanoi AFP:lle.

3:06

Reuters raportoi, että yli 1000 haavoittunutta tai sairastunutta siviiliä on Syyrian Punaisen puolikuun evakuointilistalla. Maailman terveysjärjestö WHO:n edustajan Tarik Jasarevic tällä hetkellä ei ole viitteitä siitä, että evakuointia olisi tapahtumassa.

– Tämä on elämän ja kuoleman kysymys, jos sellaisia koskaan on ollut. Tarvitsemme heti 30 päivän tauon väkivaltaisuuksissa, kuten YK:n turvallisuusneuvosto on edellyttänyt, Laerke kommentoi Reutersille.

Laerken mukaan YK on valmiina Itä-Ghoutassa aloittamaan avustustoimet heti kun tilanne sen sallii.

Venäjä julisti eilen yksipuolisesti Itä-Ghoutaan päivittäisen tulitauon. Tulitauon olisi määrä olla voimassa kuukauden ajan päivittäin aamu yhdeksän ja iltapäiväkahden välillä.

Lähteet: Reuters, AFP, Reuters

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.