IT-ekspertti haluaa vuotajalle Nobelin rauhanpalkinnon – "Digiajan Watergate"

Tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvinen pitää Yhdysvaltain urkintaskandaalin vuotajan julkisuuteen tuloa uutispommina.

– Tämä on digiajan Watergate. Syväkurkku alkaa kertoa Washington Postin toimittajalle, että hänellä on salaista tietoa ja sitten vuotaa todellisen uutispommin. Se herättää ajatuksia ja varmaan elokuvantekijät, MTV3:n Huomenta Suomen lähetyksessä vieraillut Järvinen ennustaa.

Järvisen mukaan vuotaja voi olla todellinen sankari.

– Jos kaikki se, mitä hän kertoo tv:ssä, pitää paikkansa, hän on seuraava Nobelin rauhanpalkinnon saaja. Jos hänen toimintansa on aitoa, hän on tehnyt ihmisoikeuksien puolesta enemmän kuin vaikkapa Barack Obama, Järvinen arvioi.

Tietotekniikka-asiantuntija ymmärtää kuitenkin myös Yhdysvaltojen näkökulman asiaan.

– Valtiolla ei sinällään ole moraalia, se ajattelee vain omaa etuaan. Jos ajatellaan Yhdysvaltoja, se on hyvin poikkeuksellisessa asemassa, koska kaikki suositut nettipalvelut ovat USA:n lainsäädännön alaisia. Silloin signaalitiedustelua suorittavalla NSA:lla on poikkeuksellinen mahdollisuus päästä käsiksi tähän dataan ja olisi hullua olla käyttämättä sitä, Järvinen sanoo.

Ruotsikin seuloo sähköposteja

Järvinen huomauttaa, että Yhdysvallat ei suinkaan ole ainoa urkintaa tekevä maa.

– Jokainen maa pyrkii samaan. Kiinalla on massiivisia kyberoperaatioita, samoin Venäjällä seurataan omia kansalaisia ja mitä maailmalla tapahtuu. Yllättävää on, että Ruotsilla on erittäin kehittynyt salakuuntelujärjestelmä, joka seuloo sähköpostit, nettisurffailut ja puhelut – myös ne, jotka, Suomesta lähtevät ulos, koska melkein kaikki Suomen ulkomaan linjat menevät Ruotsin kautta. Ruotsissa tähän on ainoana maana laillinen perusta, hän luettelee.

Tavallinen ihminen voi Järvisen mukaan vaikuttaa tietojen urkintaan hyvin vähän.

– Mitä voidaan tehdä, ollaan varovaisia siinä, mitä laitetaan palveluihin ja jos mahdollista, pyritään salaamaan liikennettä.

Hän lisää, että Suomessakin on tahoja, jotka keräävät ihmisistä tietoa.

- Hyvä muistaa, että amerikkalainen isoveli ei ole ainoa. Suomessakin on paljon pikkuveljiä, jotka keräävät meistä tietoa. Sitä ei osata yleensä lainkaan varoa, vaan ollaan tyytyväisiä, kun saadaan muutaman promillen ostohyvitys sitä vastaan, että annamme kaikki kulutustietomme ja tottumuksemme, Järvinen sanoo.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat