ISW: Venäläiset separatistijohtajat kritisoivat Putinin julistamaa tulitaukoa – "Rohkea ja ratkaiseva askel kohti tappiota ja antautumista"

Vladimir Putin määräsi Ukrainan sotaan joulutauon – asiantuntija:"Kyynistä taktiikkaa" 3:11
Vladimir Putin määräsi Ukrainan sotaan joulutauon – asiantuntija: "Kyynistä taktiikkaa"

Yhdysvaltalaisen ajatushautomo Institute for the Study of Warin mukaan Putinin julistama yksipuolinen tulitauko on herättänyt närää sotaa tukevien keskuudessa.

Separatistisen Donetskin kansantasavallan johtaja Denis Pušilin huomautti, että tulitauko ei tarkoita sitä, että Venäjän joukot lakkaisivat vastaamasta "ukrainalaisjoukkojen provosointiin". Pušilinin pelkona oli myös, että tulitauko antaisi Ukrainan joukoille mahdollisuuden parantaa asemiaan eturintaman kriittisillä alueilla.

Pušilinin lausunto on ajatushautomon mukaan merkittävä, sillä se on melko suoraa kritiikkiä Putinin asettamalle tulitauolle.

Sotilasjohdon lisäksi kritiikkiä satelee sotabloggaajien keskuudessa

Putinin julistama tulitauko on saannut kritiikkiä sotilasjohdon lisäksi myös venäläisten sotabloggaajien keskuudessa.

Donbassin alueen entinen separatistijohtaja, sotabloggaaja Igor Girkin kutsui tulitaukoa "rohkeaksi ja ratkaisevaksi askeleeksi kohti tappiota ja antautumista".

Myös muut sotabloggaajat ovat kritisoineet päätöstä tulitauosta sen vuoksi, että se asettaa venäläiset sotilaat vaaraan eturintamalla.

Ajatushautomon mukaan Girkin myös kritisoi Putinia siitä, että se ei ole oppinut aiemmista tulitauoista Itä-Ukrainassa kahdeksan vuotta kestäneen konfliktin aikana.

Uskonnollinen retoriikka osa informaatiovaikuttamisoperaatiota

Toisaalta tulitaukoa on myös kiitelty, tosin hyvin voimakkaasti Putinin vaikutuspiiristä.

Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev totesi 6. tammikuuta, että Putin tarjosi Ukrainalle "kristillisen armon kättä" ja että Ukraina hylkäsi sen, koska Ukrainasta puuttuu usko.

Tšetšenian Akhmat-erikoisjoukkojen komentaja Apti Alaudinov reagoi tulitaukoon ylistämällä Putinia, jota hän kutsui "tosi uskovaksi kristityksi". Lisäksi Alaudinov syytti ukrainalaista "satanismista", sillä Kiova kieltäytyi hyväksymästä tulitaukoa.

Ajatushautomon mukaan vetoaminen uskonnollisiin syihin tiedottamisessa on osa Venäjän informaatiovaikuttamista, jolla pyritään palvelemaan Venäjän asevoimien eri uskonnollisia vähemmistöryhmiä.

Samalla Ukraina saadaan lavastettua moraalittomaksi viholliseksi, jonka uskon puute loukkaa sekä kristittyjä että muslimeja.

Uskonnollinen retoriikka vetoaa erityisesti ortodoksisen joulun aikaan, ja saa Putinin näyttämään uskonnollisten arvojen vaalijana.

Lue myös:

    Uusimmat