ISW: Venäjän ote Bahmutissa luisuu – Venäjän maahanlaskujoukot täydentämään taistelutappioita kokenutta Wagner-ryhmää

Puolustusvoimain ex-komentaja Jarmo Lindberg: Nykyaikaisessa sodankäynnissä ei armoa anneta 6:46
Puolustusvoimain ex-komentaja Jarmo Lindberg arvioi Ukrainan sodan etenemistä: Nykyaikaisessa sodankäynnissä ei armoa anneta

Yhdysvaltalaisen ajatushautomo Institute for the Study of Warin arvion mukaan Venäjän hyökkäys Bahmutissa on kokenut takaiskun.

ISW:n mukaan venäläisjoukot saattavat edelleen tehdä hyökkäyksiä Bahmutiin, mutta niillä ei saavuteta merkittäviä operatiivisia voittoja.

Ukrainan korkeat komentajat vierailleet Bahmutin etulinjassa

Ajatushautomon mukaan korkean tason ukrainalaiset virkamiehet vierailevat tällä hetkellä esteettä etulinjassa Bahmutissa. Esimerkiksi sotilastiedustelupäällikkö Kyrylo Budanov vieraili Bahmutissa 27–28. joulukuuta, ja hänet paikannettiin vähintään 600 metrin päähän venäläisen etulinjan joukoista.

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraili Bahmutissa 20. joulukuuta.

Budanovin ja Zelenskyin vierailut osoittavat, että Ukrainan joukot ovat onnistuneet suorittamaan taktisen vastahyökkäyksen. 

Myös viimeaikainen taistelukuvamateriaali tukee ISW:n aiempaa arviota, jonka mukaan venäläisjoukot toimivat taistelutappioiden vuoksi vain pienemmissä joukkuekokoisissa hyökkäysryhmissä.

Venäjän ilmavoimat täydentämään Wagner-ryhmää

Venäjän VDV-maahanlaskujoukkojen kerrotaan täydentäneen Wagner-ryhmää Bahmutin ympäristössä. Aiemmin Wagner-ryhmä on toteuttanut informaatio-operaatioita vakuuttaakseen, että Wagner-ryhmän joukot toimivat yksin Bahmutissa.

ISW on aiemmin arvioinut, että Wagnerin ryhmän joukot toimivat pääasiassa taistelutehtävissä Bahmutin alueella ja ovat siksi todennäköisesti heikentyneet huomattavasti ja tarvitsevat vahvistusta tavanomaisemmilta venäläisiltä joukoilta.

Bahmutin hyökkäyksestä vastaavien joukkojen loppuun palaminen voi nopeuttaa hyökkäyksen romahtamista, ellei merkittäviä määriä tavanomaisia venäläisiä sotilasjoukkoja lähetetä tukemaan hyökkäystä ja viivyttämään tai estämään sen tyrehtymistä.

Venäjä keskittää voimansa Donetskin alueelle

Ajatushautomon mukaan Venäjä näyttää keskittävän voimansa tällä hetkellä Donetskin alueelle, mutta ISW:n mukaan on epäselvää, onko kyse hyökkäyksen vai puolustuksen valmistelusta.

Ukrainan joukot jatkoivat vastahyökkäysoperaatioita kohti Kreminnaa, jossa Venäjän joukot jatkoivat vastahyökkäyksiä menetettyjen asemien palauttamiseksi.

Juttua on muokattu 30.12.2022 kello 10.49: Tarkennettu, että ISW:n mukaan Wagner-ryhmää avustaa maahanlaskujoukot. 

Lue myös:

    Uusimmat