ISW hyödynsi suomalaistoimittajan tietoa, joka vahvisti venäläisväitteen tuhoisasta kouluiskusta valheeksi

Venäjän tekemän Kramatorskin"kostoiskun"uhriluku valetta, sanovat useat länsimaiset lähteet – tältä näyttää paikan päällä 1:26
Tältä näyttää Kramatorskin iskupaikalla – uhreja ei ole havaittu

Venäjän puolustusministeriön väitteet vastaiskusta Ukrainan vuodenvaihteen tuhoisaan iskuun ovat aiheuttaneet tyytymättömyyttä Venäjän informaatiotilassa, arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War tuoreimmassa raportissaan.

Ukraina iski tiettävästi aivan vuoden 2023 alkuminuuteilla Makijivkan kaupunkiin tappaen Ukrainan mukaan jopa 400 venäläistä sotilasta. Venäjä on kertonut iskussa kuolleen 89 sotilasta.

Eilen Venäjä väitti yli 600 ukrainalaissotilaan kuolleen iskuissa Kramatorskin kaupunkiin Donetskin alueella. ISW:n mukaan väite on valheellinen.

Suomalaistodistaja ISW:n lähteenä

ISW viittaa raportissaan suomalaiseen toimittajaan. ISW:n mukaan suomalainen toimittaja vieraili Kramatorskin iskupaikalla ja toimittajan mukaan isku osui tyhjään kouluun.

Mitä ilmeisimmin ISW viittaa Ylen ulkomaantoimittajaan Antti Kuroseen, joka jakoi Twitterissä kuvia iskupaikoilta.

Kurosen mukaan kouluun ei osunut suoraan.

– Sotilaskontaktit kävivät aamulla paikalla ja heidän mukaansa koulu oli tyhjä, hän kirjoittaa.

Toisen ohjuksen Kuronen kertoo osuneensa vanhojen autotallien edustalle.

– Täytyy sanoa, että tässä vaiheessa luotan enemmän omiin havaintoihini ja Ukrainan lausuntoihin, kuin Venäjän puolustusministeriön väitteeseen yli 600 kuolleesta ukrainalaissotilaasta, Kuronen tviittaa.

Venäjän puolustusministeriön väitteet ovat ISW:n mukaan aiheuttaneet porua venäläisten sotabloggaajien keskuudessa.

Monet bloggaajat ovat sanoneet, että ministeriö esittää usein vilpillisiä väitteitä. Myös Venäjän sodanjohtoa on kritisoitu siitä, että se ei pitänyt Venäjän johtoa vastuullisena Ukrainan tekemästä Makijivkan iskusta, vaan loi tarinan ”kostotoimista”.

Venäjä syytti Makijivkan iskusta sotilaitaan, jotka olivat käyttäneet Venäjän mukaan puhelimiaan käskyn vastaisesti, mikä olisi paljastanut heidän sijaintinsa. 

ISW arvioi sotaa julkisista lähteistä eikä se saa salaista tietoa. 

Lue myös:

    Uusimmat