Israelissa väitetysti yli 150 000 osallistui mielenosoitukseen

Kymmenet tuhannet osoittivat mieltään Israelissa 1:24
Katso videolta, miten mielenosoitukset sujuivat.

Protestijärjestön arvion mukaan lauantaiseen mielenilmaukseen osallistui yli 150 000 ihmistä. Järjestö sanoi protestin olleen suurin sitten Israelin sotilastoimien alettua Gazassa lokakuussa.

Kymmenettuhannet ihmiset kokoontuivat lauantaina Tel Aviviin osoittamaan mieltään Israelin hallitusta vastaan. Mielenosoittajat vaativat uusia vaaleja sekä Gazassa olevien panttivankien vapauttamista.

Tel Avivissa on järjestetty viikoittain mittavia mielenosoituksia, joissa on vastustettu sitä, miten pääministeri Benjamin Netanjahu on hoitanut Israelin jo yhdeksättä kuukautta jatkuvaa hyökkäystä Gazassa.

Monilla mielenosoittajista oli kylttejä, joissa vaadittiin sodalle loppua ja kuvailtiin Netanjahua rikosministeriksi, vääntäen englanninkielinen prime minister -titteli muotoon crime minister.

– Olen täällä, koska pelkään lastenlasteni tulevaisuuden puolesta. Heillä ei tule olemaan tulevaisuutta, ellemme hankkiudu eroon tästä kamalasta hallituksesta, sanoi 66-vuotias Shai Erel.

– Kaikki knessetin (Israelin parlamentin) rotat -- en antaisi kenenkään heistä vahtia edes lastentarhaa, hän jatkoi.

Hallituksen vastainen protestijärjestö Hofshi Israel arvioi, että mielenilmaukseen osallistui yli 150 000 ihmistä. Järjestö sanoi protestin olleen suurin sitten Israelin sotilastoimien alettua Gazassa lokakuussa.

Ex-tiedustelupomo: Israelin huonoin pääministeri

Mielenosoituksessa puhui myös Israelin sisäisen tiedustelupalvelun Shin Betin entinen johtaja Yuval Diskin, joka tuomitsi Netanjahun maan huonoimpana pääministerinä.

Monet ovat turhautuneet maan oikeistokoalitiohallitukseen, johon kuuluu muun muassa kansallisen turvallisuuden ministeri Itamar Ben-Gvir sekä muita äärioikeistolaisia ministereitä. Israelissa hallituksen on syytetty pitkittävän sotilaallisia toimia Gazassa ja asettavan sekä Israelin että panttivankien turvallisuuden uhatuksi.

Pelkällä etunimellään kommentoinut Yoram, 50, sanoi osallistuvansa jokaiseen viikoittaiseen protestiin, sillä hän kokee Israelin tarvitsevan uudet vaalit Netanjahun vuoksi.

– Toivon todella, että hallitus romahtaa, hän sanoi.

Hän arvioi, etteivät vaalit olisi demokraattiset, jos ne järjestettäisiin alkuperäisellä aikataululla, eli vuonna 2026.

Osa mielenosoittajista on kuvaillut maan demokratian kuolevan Netanjahun alaisuudessa.

Yli 37 000 kuollut Gazassa

Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan Israel on surmannut Gazassa lokakuun alun jälkeen yli 37  000 ihmistä, joista valtaosa on ollut siviilejä.

Israel alkoi moukaroida Gazaa ilmaiskuin sen jälkeen kun Hamas ja muut palestiinalaiset äärijärjestöt hyökkäsivät Israeliin lokakuun alkupuolella. Israelilaisviranomaisten mukaan hyökkäyksessä sai surmansa liki 1 200 ihmistä, joista valtaosa oli niin ikään siviilejä. 

Lisäksi järjestöt ottivat noin 250 panttivankia, joista satakunta on edelleen Gazassa. Loput ovat kuolleet tai heidät on vapautettu.

Tel Avivissa järjestettiin lauantai-iltana myös erillinen mielenilmaus, johon osallistui tuhansia panttivankien sukulaisia sekä tukijoita.

Lue myös:

    Uusimmat