Israel tiukentanut otettaan Länsirannalla – paikalla oleva MTV:n toimittaja: "Aikamoista jälkeä siellä on tullut"

MTV Länsirannalla: Israel ratsaa pakolaisleirejä 2:11
Katso video: Ulkomaantoimittaja Niko Nurminen raportoi tilanteesta Ramallahissa.

Turvallisuustilanne Länsirannan palestiinalaisalueilla muuttuu koko ajan kireämmäksi, kertoo Länsirannalla oleva MTV Uutisten ulkomaantoimittaja. Israelin asevoimat on kiihdyttänyt ratsioita ja muita iskuja varsinkin alueen pakolaisleireille.

Leirit muistuttavat pieniä kaupunkeja, joissa voi olla jopa yli 10 000 ihmistä. Lauantaina Nurminen vieraili kahdella pakolaisleirillä Tulkaremin kaupungin lähellä.

Nur Shamsin leirillä kymmenen palestiinalaista kuoli perjantaina yhteenotossa Israelin armeijan kanssa. Israelin mukaan se ampui aseistautuneita vastarintataistelijoita.

– Siellä oli käynnissä mittavia sotilasoperaatioita. Israelin asevoimat kertoo etsivänsä palestiinalaistaistelijoita, ja aikamoista jälkeä siellä on tullut. Asuinrakennuksia on romahtanut, veden- ja sähkönjakelu ovat katkenneet, Länsirannan pääkaupungissa Ramallahissa oleva MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Niko Nurminen kertoo.

Siirtokuntalaisten ja palestiinalaisten välit kärjistyvät

Israel on tiukentanut otteitaan Länsirannalla viime lokakuun jälkeen, jolloin terroristijärjestö Hamas toteutti brutaalin yllätyshyökkäyksensä Israeliin Gazasta käsin. Länsirannalla useasti vieraillut Nurminen arvioi, että myös israelilaisten siirtokuntalaisten ja paikallisten asukkaiden välit ovat kiristyneet entisestään.

– Siirtokuntalaiset tekevät omaa häirintäänsä ja täällä on ollut myös aseellisia hyökkäyksiä palestiinalaiskyliä ja maatiloja vastaan. Raportoituja tapauksia on satoja. Siirtokuntalaiset ovat saaneet tukea myös asevoimilta. Väkivaltaan syyllistyneitä harvoin asetetaan syytteeseen teoistann.

Israelin siirtokunnat Länsirannalla ovat kansainvälisen oikeuden näkökulmasta laittomia. Israel on kiistänyt tämän.

Lakkoja eri puolilla

Tunnelmaa kuvaa myös se, että Ramallahissa julistettiin sunnuntaina yleislakko. Nurmisen mukaan se ei ole mitenkään harvinaista, ja näin palestiinalaiset osoittavat tukeaan iskuissa menehtyneille maanmiehilleen.

– Täällä on pistetty paikat kiinni ja ihmiset eivät mene töihin. Lakoista on tullut alueellisia, sillä ruumiita tulee sen verran paljon. Muuten kaikki paikat olisivat kiinni koko ajan.

Nurmisen mukaan palestiinalaishallinto on pysynyt poikkeuksellisen hiljaa kiristyvästä tilanteesta huolimatta. Hallinto on pitänyt kuitenkin kirjaa siitä, että palestiinalaisia on sitten Gazan sodan alun pidätetty lähes 8 500.

Lue myös:

    Uusimmat