Mainos

Israel tehostaa edelleen turvatoimia

Israel on tehostanut edelleen turvatoimia kaupungeissa sekä Länsirannan tuntumassa ääri-islamilaisten uusien itsemurhaiskujen pelossa. Israelin poliisijohtaja Assaf Hefetz kertoi armeijan radiossa viranomaisten saaneen tietoja, joiden perusteella uudet iskut näyttävät mahdollisilta. Pääministeri Benjamin Netanyahu vaati tänään palestiinalaisten presidentiltä Jasser Arafatilta välittömiä toimia terrorismia vastaan. Hänen mukaansa Arafat ei ole toistaiseksi ryhtynyt täysimittaisiin toimiin terroristeja vastaan.

Tuhannet poliisit vartioivat mm. ostoskeskuksia ja linja-autoasemia suurissa kaupungeissa sekä pysäyttivät autoja pääteiden varsilla. Israel lähetti myös lisää joukkoja Länsirannan rajalle.

Israelilaisjoukot pidättivät viime yönä jälleen Länsirannalla 37 palestiinalaista, joita epäillään osallistumisesta ääri-islamilaisten ryhmien toimintaan. Kaikkiaan Jerusalemin pommi-iskun jälkeen on pidätetty 116 palestiinalaista.

Poliisin mukaan yksi syy turvatoimien kiristämiseen on aiemmin tällä viikolla saatu viesti, jossa Israelia vaaditaan vapauttamaan kaikki palestiinalaisvangit tähän iltaan mennessä tai varautumaan uusiin hyökkäyksiin.

Hamas-järjestön nimissä annetussa viestissä ilmoitettiin myös, että Jerusalemin pommi-iskun tekijä oli järjestön sotilaallinen siipi. Israelin viranomaiset ovat kuitenkin epäilleet viestin aitoutta. Poliisijohtaja Hefetz kertoi, ettei pommi-iskun kahta tekijää ole vieläkään tunnistettu.

Länsi-Jerusalemin torilla keskiviikkona räjähtäneet kaksi pommia tappoivat yhteensä 15 ihmistä, heidän joukossaan itsemurhaiskun tekijät.

Israelilaisjoukot partioivat tänään Jerusalemissa tiellä, joka johtaa räjähdyspaikalta Mahane Yehudan torilta päälinja-autoasemalle. Neljästä viime vuonna tehdystä pommi-iskusta kahdessa oli kohteena jerusalemilainen bussi.

Arafat vetoaa YK:hon

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat on syyttänyt Israelia siitä, että se on julistanut sodan kaikille palestiinalaisille, ei vain terroristeille. Palestiinalaisten uutistoimisto Wafa kertoi tänään, että Arafat on pyytänyt YK:lta apua jotta Israel saataisiin luopumaan "koko Palestiinan kansan rankaisemisesta".

Levy Egyptiin

Israelin ulkoministeri David Levy matkustaa Egyptiin ensi tiistaina neuvottelemaan kriisistä, johon Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvottelut ovat ajautuneet. Levy tapaa Alexandriassa Egyptin ulkoministerin Amr Moussan, mahdollisesti myös presidentti Hosni Mubarakin.

Israelin ulkoministeriö ilmoitti tänään, että Levyn vierailu tapahtuu ulkoministerin Moussan kutsusta. Vierailusta sovittiin ulkoministerien puhelinkeskustelussa myöhään eilen. Ulkoministerit keskustelivat puhelimitse sen jälkeen kun palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat oli keskustellut presidentti Mubarakin kanssa Kairossa.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.