Israel lykkääkin päätöstä uusista siirtokuntakodeista Jerusalemissa

Israelin pääkaupungissa Jerusalemissa on lykätty päätöstä tuhansista uusista asunnoista kaupungin palestiinalaisalueille.

Päätöksen teki Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu, kertoo Israelin viranomainen.

Jerusalemin kaavoituslautakunnan oli määrä keskustella rakentamisluvista tänään, mutta lautakunta veti asian pois listoilta, kertoo kansalaisjärjestö Ir Amim. Myös Israelin armeijan radio kertoi asiasta.

Lykkäyksen virallinen syy ei ole selvä, mutta taustalla saattaa olla kansainvälinen painostus Israelia kohtaan. YK:n turvallisuusneuvosto linjasi viime viikolla siirtokuntien olevan laittomia. Tämä suututti Israelin, ja pääministeri Netanjahu ilmoitti, ettei päätöstä noudateta.

Tänään Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry kuitenkin aikoo antaa ehdotuksen siitä, kuinka Israelin ja palestiinalaisten rauhanprosessia voitaisiin elvyttää.

Ir Amimin mukaan asuntoasian poisvedon taustalla saattaakin olla juuri Kerryn tuleva julkistus visioistaan.

Rakentamisluvista voidaan päättää myöhemmin

Äänestys rakentamisluvista voidaan kuitenkin edelleen ottaa asialistalle myöhemmin, kansalaisjärjestö muistuttaa. 

YK:n turvallisuusneuvoston viimeviikkoinen päätös siirtokuntien laittomuudesta oli historiallinen siinäkin mielessä, että perinteinen Israelin tukija Yhdysvallat äänesti tyhjää, eikä käyttänyt veto-oikeuttaan Israelin puolesta.

Siirtokunnat ovat israelilaisten asuinalueita Israelin miehittämillä palestiinalaisten alueilla.

Israel on rakentanut siirtokuntia kansainvälisestä vastustuksesta huolimatta sadoilletuhansille asukkaille ympäri palestiinalaisalueita. 

Lue myös:

    Uusimmat