Mainos

YK:n erityislähettiläs pitää Israelin siirtokuntalakia vaarallisena ennakkotapauksena

YK:n erityislähettilään mukaan Israelin parlamentin hyväksymä kiistelty maanomistuslaki ylitti rajan, jossa miehitetyn Länsirannan haltuunotto on lähellä.

YK:n Lähi-idän lähettiläs Nickolay Mladenov sanoo, että laki on "erittäin vaarallinen ennakkotapaus". 

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun Israelin parlamentti säätää lakeja, jotka koskevat miehitettyjä palestiinalaisalueita ja etenkin lakeja tonttien omistamisesta.

Mladenov uskoo, että laki avaa mahdollisuuden Länsirannan täyteen haltuunottoon. Se myös kaivaa maata kahden valtion mallin alta.  

Eilen hyväksytty laki sallii Israelin ottaa haltuunsa palestiinalaisessa yksityisomistuksessa olevaa maata, jolle siirtokuntalaiset ovat rakentaneet tietämättä alueen olevan yksityisomistuksessa tai koska valtio on sallinut heidän tehdä niin. Käytännössä se laillistaa Länsirannalle rakennetut siirtokunnat.  

Lehti: EU lykkää Israelin-kokoustaan

EU:n ja Israelin kokous lykkääntyy Israelin siirtokuntapäätösten vuoksi, kertoo Haaretz-lehti. 

EU:n ja Israelin kokouksen oli määrä olla helmikuun 28. päivänä. Sen piti olla osoitus yhteistyön syvenemisestä, ja tarkoitus oli pohtia esimerkiksi osapuolten välisten suhteiden kohentamista.

Diplomaattilähteet kertoivat Haaretzille, että eilisessä EU:n ulkoministerikokouksessa useat maat vastustivat kokousta. Lehden mukaan vastustuksensa esittäneiden maiden joukossa olivat ainakin Suomi, Ruotsi, Ranska, Hollanti ja Irlanti.

Diplomaattilähteiden mukaan kokouksen perumiseen olivat vaikuttaneet Israelin viimeaikaiset toimet siirtokuntakysymyksissä.

Erikseen nimettiin suunnitelmat rakentaa 6000 uutta kotia Länsirannalle ja Itä-Jerusalemiin. Joidenkin maiden mielestä tapaamisen ajoitus voitaisiin tulkita niin, että Israelia palkitaan huonosta käytöksestä.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.