Israelin pääministeri kutsui myös Yhdysvaltain lähettilään pakeilleen

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kutsui myös Yhdysvaltain suurlähettilään luokseen YK:n turvallisuusneuvoston äänestyksen jälkeen.

Viranomaislähteen mukaan Netanjahu ja Yhdysvaltain suurlähettiläs ovat jo tavanneet, mutta lähde ei kertonut, mistä kaksikko oli keskustellut.

YK:n turvallisuusneuvoston 14 jäsentä 15:stä äänesti perjantaina päätöslauselman puolesta, joka tuomitsee Israelin siirtokunnat miehitetyillä palestiinalaisalueilla. Yhdysvallat pidättäytyi äänestämästä.

Netanjahun on jo aiemmin kerrottu kutsuneen koolle niiden maiden lähettiläitä, jotka äänestivät lauselman puolesta. Israelilaisviranomaiset kertoivat, että jokaista lähettilästä aiottiin nuhdella henkilökohtaisesti.

YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman mukaan Israelin rakentamat siirtokunnat rikkovat kansainvälistä lakia. Päätöslauselman mukaan Israelin tulisi lakata siirtokuntien rakentaminen. Siirtokunnat ovat israelilaisten asuinalueita, joita Israel on jo pitkään rakentanut miehittämilleen palestiinalaisalueille.

Siirtokuntalaisia asuu 430 000 Palestiinan Länsirannalla ja noin 200 000 Länsirantaan kuuluvassa Itä-Jerusalemissa.

Netanjahu ilmoitti tuoreeltaan, ettei Israel aio noudattaa päätöstä. 

CNN: Netanjahu rajoittanut suhteita lähetystöihin

CNN:n tietojen mukaan Netanjahu on myös rajoittanut tilapäisesti suhteita päätöslauselman puolesta äänestäneiden maiden suurlähetystöihin.

Asiasta CNN:lle kertoneiden israelilaisviranomaisten mukaan rajoitukset koskevat Britanniaa, Ranskaa, Venäjää, Kiinaa, Japania, Ukrainaa, Angolaa, Egyptiä, Uruguayta, Espanjaa, Senegalia ja Uutta-Seelantia.

Netanjahu ei aio tavata näiden maiden ulkoministereitä, eikä maiden lähettiläitä oteta vastaan Israelin ulkoministeriössä. Lisäksi israelilaisministerien vierailuita maihin rajoitetaan. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja