Israel iskenyt arvoalueelle Syyrian pääkaupunkiin: Iran vaatii kansainväliseltä yhteisöltä reaktiota

Useita ihmisiä on kuollut Israelin ohjusiskussa Iranin suurlähetystön yhteydessä sijaitsevaan rakennukseen Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa.

Syyrian sotaa seuraava Syrian Observatory for Human Rights -järjestö kertoo kahdeksasta kuolonuhrista. Syyrian puolustusministeriö sanoi kaikkien rakennuksessa sisällä olleiden kuolleen tai haavoittuneen.

Iranin valtiontelevisiossa on puhuttu pienemmästä kuolonuhrimäärästä. Pelastustoimet ovat kuitenkin yhä kesken.

Iranin median mukaan kuolonuhrien joukossa on yksi Iranin vallankumouskaartin Quds-joukkojen komentajista. Syrian Observatory for Human Rights puolestaan kertoo, että kuolonuhrien joukossa on korkea-arvoinen Quds-johtaja, kaksi iranilaista neuvonantajaa sekä viisi Iranin kansalliskaartin jäsentä.

Iranin ulkoministeri Hossein Amir-Abdollahian vaatii kansainväliseltä yhteisöltä painokasta reaktiota. Syyrian ulkoministeri Faisal Mekdad on puolestaan tuominnut iskun syyrialaismedian julkaisemassa lausunnossa ja sanoo, ettei Israel voi vaikuttaa Iranin ja Syyrian suhteeseen.

Iranin ulkoministeriön tiedottaja Nasser Kanaani kertoo Iranin pohtivan vastatoimia Damaskokseen tehdyn iskun jälkeen.

– Teheran päättää vastauksesta ja rangaistuksesta hyökkääjää vastaan, Kanaani totesi.

Israel ei ole kommentoinut

Iranin Syyrian-suurlähettiläs ja hänen perheensä ovat kunnossa. Suurlähettiläs Hossein Akbari on arvostellut Israelia iskun jälkeen sanoen muun muassa, ettei Israel noudata kansainvälistä oikeutta ja toimii epäinhimillisesti omien tavoitteidensa saavuttamiseksi.

Uutistoimisto AFP:n paikan päällä olevat toimittajat vahvistavat, että Iranin lähetystön vieressä oleva rakennus tuhoutui iskussa. Lähetystö sijaitsee Damaskoksessa arvoalueella. AFP:n toimittajan mukaan Syyrian ulkoministeri on vieraillut lähetystöllä.

Israel ei ole kommentoinut iskua. Israel on kiihdyttänyt iskujaan Iraniin kytkeytyneitä taistelijaryhmiä vastaan sen jälkeen kun sota äärijärjestö Hamasia vastaan alkoi viime lokakuussa. Iran tukee Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia, joka on Israelin pitkäaikainen vihollinen alueella.

Viikonloppuna Syrian Observatory for Human Rights kertoi Israelin iskun surmanneen Syyriassa yli 50 ihmistä, joista suurin osa oli sotilaita.

Lisäksi Israelin ja libanonilaisen äärijärjestön Hizbollahin välillä on ollut lähes päivittäistä tulitusta Israelin ja Libanonin raja-alueella.

Israelin joukot vetäytyivät Al-Shifan sairaalasta – jäljellä vain rauniot ja ruumiita 0:49
Israelin joukot vetäytyivät Al-Shifan sairaalasta – jäljellä vain rauniot.

Lue myös:

    Uusimmat