Mädäntyneitä ruumiita löydetty sairaala-alueelta, väittää Hamasin alainen terveysministeriö

Gazalainen Maha kertoo arjestaan sodan keskellä 3:26
Gazalainen Maha kertoo arjestaan sodan keskellä.

Israelilaissotilaiden vetäydyttyä Gazassa al-Shifan sairaala-alueelta on löytynyt kymmeniä ruumiita, sanoo Hamasin alainen Gazan terveysministeriö.

– Kymmeniä ruumiita, joista osa on mädäntyneitä, on löydetty al-Shifan sairaalan sisältä ja sen alueelta, ministeriö kertoo tiedotteessaan.

AFP:n paikalla olevan toimittajan mukaan Israelin sotilasajoneuvot ja panssarivaunut olivat vetäytyneet saarretun sairaalan lähistöltä hieman ennen ilmoitusta ruumiiden löytymisestä. Myös terveysministeriö kertoi israelilaissotilaiden vetäytymisestä.

Ministeriön mukaan israelilaissotilaat polttivat sairaalan rakennuksia ennen poistumistaan, minkä takia sairaala ei ole enää käyttökelpoinen. Paikallinen lääkäri kertoi, että alueelta on löydetty ainakin 20 ihmisen ruumiit.

Israelin asevoimat vahvisti saaneensa tehtävänsä päätökseen ja vetäytyneensä al-Shifan sairaala-alueelta.

Yhdysvaltojen Valkoinen talo on ilmoittanut vaativansa Israelilta lisätietoja sairaala-alueelta löydetyistä ruumiista. Valkoisen talon lehdistösihteerin Karine Jean-Pierren mukaan Yhdysvallat aikoo olla yhteydessä Israelin hallitukseen.

Sadat hakeneet sairaalasta suojaa

Israelin aloitettua sotansa Gazassa se on iskenyt al-Shifan sairaala-alueelle jo kahdesti. Nyt operaatio kesti noin kaksi viikkoa. Aiemmin israelilaissotilaat iskivät sairaala-alueelle marraskuussa.

Israel käynnisti sotatoimensa sairaalan alueella, koska se on väittänyt Hamasin taistelijoiden käyttävän sairaala-aluetta tukikohtanaan. Israelin mukaan se on tappanut sairaala-alueella tai sen läheisyydessä 200 Hamasin taistelijaa.

Hamas on kieltänyt väitteet sairaala-alueen käyttämisestä tukikohtana.

Sadat ihmiset ovat hakeneet suojaa sairaala-alueelta Israelin lokakuussa aloittamien sotatoimien jälkeen. Muiden muassa Maailman terveysjärjestö WHO on moneen otteeseen vaatinut, ettei sairaaloita ja niiden ympäristöjä saa muuttaa sota-alueiksi ja että potilaita ja terveydenhuollon henkilökuntaa on suojeltava.

Yhdysvaltojen ja Israelin välit kiristyneet

Tänään Yhdysvaltojen ja Israelin kerrottiin aikovan järjestää virtuaalineuvottelun Gazan kaistan tilanteesta. Asiasta uutisoi uutistoimisto AFP israelilais- ja yhdysvaltalaislähteen tietojen perusteella.

Neuvottelussa on määrä ottaa esille Israelin uhkaus maajoukkojen lähettämisestä Gazan eteläiseen Rafahin kaupunkiin. Valtaosa Gazan siviileistä on hakeutunut suojaan Rafahiin.

Kumpikin lähde kertoi, että odotettavissa on myös jatkotapaamisia.

Siviiliuhrien valtava määrä ja Gazan humanitaarinen kriisi ovat kiristäneet Israelin ja sen liittolaisen Yhdysvaltojen välejä. Yhdysvaltojen lisäksi YK ja monet muut ulkovallat sekä avustusjärjestöt ovat tiukasti vastustaneet Israelin suunnittelemaa maahyökkäystä Rafahiin, sillä sinne paenneilla siviileillä ei ole muuta pakopaikkaa.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 1.4.2024 kello 18.50.

Lue myös:

    Uusimmat