Mainos

Isot yritykset uskovat lievään kasvuun – väkeä ei silti lisätä

2:10

Suurin osa isoista suomalaisyrityksistä uskoo liikevaihtonsa kasvavan seuraavien viiden vuoden aikana ainakin lievästi. Kasvun ennakoidaan kuitenkin olevan niin pientä, ettei se juurikaan konkretisoidu uusina työpaikkoina.

Taloustutkimuksen toteuttamassa, Bayerin ja Keskuskauppakamarin teettämässä kyselyssä tiedusteltiin isojen suomalaisyritysten ylimpään johtoon kuuluvilta henkilöiltä lähivuosien odotuksia ja haasteita.

Noin kaksi kolmesta kyselyyn vastanneesta odottaa liikevaihdon kasvavan omalla toimialallaan ainakin kahdella prosentilla seuraavien viiden vuoden aikana. Lievää laskua ennakoi vain 4 prosenttia vastaajista.

Vaikka odotukset ovat lievästi plusmerkkiset, ne eivät kuitenkaan näy yritysten suunnitelmissa palkata uutta työvoimaa.

Vastaajista yli 70 prosenttia ennakoi, että Suomessa työskentelevä henkilöstö pysyy suurin piirtein ennallaan tai vähenee. Vain reilu neljännes uskoo väkimäärän lisäämiseen.

Suomalaisyritysten reaalikasvu on asiantuntijan mukaan jäämässä kyselyn perusteella niin pieneksi, ettei sillä tehdä ihmeitä.

– Nykyiset talousennusteet lupaavat ehkä prosentin tai puolentoista talouskasvua, eikä se vielä riitä työllisyyden oleelliseen parantumiseen. Isojen yritysten osalta tämä kysely nyt kertoo, että se liikevaihdon kasvu mitä he odottavat, ei tuo vielä uusia työpaikkoja, Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Pasi Holm sanoo.

EK:n talouspolitiikan johtaja Jussi Mustonen on samoilla linjoilla.

– Yleensä talouskasvussa on nyrkkisääntönä, että tarvitaan ainakin parin kolmen prosentin reaalista kasvua, että työllisyystilanne edes pysyy paikallaan. Yritykset myös lähtevät siitä, että myös tuottavuus kehittyy. Ja silloin kun tuottavuus kehittyy, silloin välttämättä sen tarvittavan työpanoksen määrä ei lisäänny vastaavalla tavalla. Kyselyn lopputulos kertoo, että kasvua on, mutta se on vielä niin vaimeaa, ettei se näytä tarttuvan työllisyyden puolelle positiivisesti.

Holmin mukaan kyselyn tulos vahvistaa jo pidemmän aikaa vallalla ollutta trendiä siitä, että työllistämisvastuu on nyt lähinnä pk-yrityksillä.

– Kun julkinen sektori ja isot yritykset eivät pysty lisäämään työpaikkoja, silloin painopiste ja katse pitää siirtää pk-yrityksiin.

Kyselystä ilmenee, että isojen suomalaisyritysten mielestä kasvua vauhdittaisi erityisesti kolme asiaa.

– Yritykset toivovat, että yritysverotusta uudistetaan, toiseksi hallitukselle tulee voimakas tuki tästä säännösviidakon purkamisesta, kolmanneksi toivotaan edelleen paikallista sopimista, Holm sanoo.

Kansainväliseen talouteen liittyy paljon epävarmuutta, ja yritykset ennakoivatkin kasvun tulevan lähinnä kotimarkkinoilta.

Kyselyyn vastanneista 38 prosenttia nimeää muutokset Suomen markkinatilanteessa tärkeimmäksi tekijäksi yrityksen liikevaihdon kehittymisen kannalta. Yhteensä 49 prosenttia arvioi, että pääosa oman yrityksen uusista asiakkaista tulee seuraavien viiden vuoden aikana kotimaasta.

Pelkkä kotimarkkinan kehitys ei kuitenkaan EK:n mukaan todelliseen kasvuun riitä.

– Nopeampi ja vankempi kasvu vaatisi, että myös vientipuolella saataisiin lisäyksiä ja ulkomaisista asiakkaista suurempaa markkinaosuutta meille. Tämä sitten välittyisi suoraan ja kulman kautta koko talouteen, Jussi Mustonen sanoo.

Kysely toteutettiin kesäkuussa sähköpostitse, siihen vastasi kaikkiaan 45 suurten suomalaisyritysten ylimpään johtoon kuuluvaa henkilöä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.