Onnettomuustutkintakeskus on antanut ympäristöministeriölle ilmoituksen onnettomuusuhasta.
Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan Laukaalla toissa päivänä sortuneessa maneesissa on käytetty vastaavanlaisia rakenteita kuin Liedossa vuonna 2010 sortuneessa maneesissa. Alustavien havaintojen mukaan teräsrakenteiden puutteet ovat pääosin samoja.
Jo Liedon maneesisortuman jälkeen Onnettomuustutkintakeskus teki ympäristöministeriölle ilmoituksen, jonka mukaan Isola-hallien omistajien tulisi saada tieto siitä, että halleissa saattaa olla turvallisuuspuutteita.
Laukaan turman tutkinnassa keskitytään nyt erityisesti teräsrakenteiden suunnitteluun, valmistukseen ja mahdolliseen ajan myötä tapahtuneeseen heikkenemiseen.
– Meillä on raportoitu tämä Liedon tapaus vuoden 2010 selostuksessa, joka käsitteli alun perin Järvenpään salibandyhallin romahtamista. Sieltä löytyy kuvia ja kuvauksia niistä rakenteista ja puutteista, mitä silloin havaittiin. Me emme tiedä, millaisista tuotemerkeistä ne tunnistaa, mutta se rakennetyyppi, samanlainen teräskehä, näkyy, sanoo johtava onnettomuustutkija Kai Valonen.
Valosen mukaan romahtamisia on sattunut jo niin monta, että kaikki Suomen hallit tulisi tarkistaa.
Turmassa kuoli kymmenvuotias tyttö.
Iltalehden tietojen mukaan Sipoossa romahti vuonna 1999 ratsastushalli, joka oli saman insinööritoimiston suunnittelema kuin Laukaan ja Liedon sortuneet hallit. Johtava tutkija Kai Valonen kertoo STT:lle, että Onnettomuustutkintakeskus ei ole tutkinut Sipoon halliromahdusta. Valonen toteaa, että Onnettomuustutkintakeskus perustettiin vuonna 1996. Alkuvuosina tutkinta ei ollut yhtä kattavaa kuin nykyisin.
Valosen mukaan sortumien taustalla saattaa olla suunnitteluvirheitä. Mahdollista on sekin, että virheitä on tehty vasta rakennusvaiheessa.
(MTV3–STT)
Laukaan maneesin suunnitelleen toinenkin halli on romahtanut
Ratsastajainliitto varoittaa jäseniä vaaramaneeseista