Iso osa kurjista jätti Suomen samana syyspäivänä, seuraavaa muuttolinturuuhkaa odotellaan: "Niillä, jotka nyt ovat täällä, ei ole kiire mihinkään"

Kurkiparvi Suursaarisen järven yllä
Pari viikkoa sitten arviolta yli 50 000 kurkea ylitti Uudenmaan yhden päivän aikana. Kimmo Brandt/Compic-Photos Oy/All Over Press
Julkaistu 09.10.2022 13:58

MTV UUTISET – STT

Kun seuraavan kerran tulee pohjoinen viileä virtaus, niin nähdään taas vähän enemmän muuttoa, sanotaan Birdlife Suomi -järjestöstä.

Lintujen syysmuutto on sujunut melko tavanomaisessa aikataulussa, kertoo Birdlife Suomi -järjestö.

– Aika normaalilla aikataululla pääosin mennään. Tänä syksynä kurjilla oli ennätysmuutto, kun suuri osa lähti yhtenä päivänä, järjestön tiedottaja Jan Södersved kertoo STT:lle.

Pari viikkoa sitten arviolta yli 50 000 kurkea ylitti Uudenmaan yhden päivän aikana. Birdlife kertoi perjantaina tiedotteessa, että Vaasassa laskettiin vielä torstaina lähes 5  000 kurkea.

– Viimeiset viipyvät Suomessa, mutta pienistä määristä puhutaan enää, Södersved sanoo.

Birdlifen tiedotteen mukaan valtaosa arktisista valkoposkihanhista on jo edennyt Suomeen tai Suomen yli, mutta länsirannikolle kerääntyneet metsähanhet odottelevat vielä.

– Muista linnuista useimmat ovat jo lähteneet, mutta varsinkin räkättirastaita on vielä runsaasti liikkeellä, Södersved lisää.

"Niillä, jotka nyt ovat täällä, ei ole kiire mihinkään"

Myös sepelkyyhkyjen ja peippojen jälkijoukkoja on liikkeellä runsaasti, ja järripeipot kiertelevät suurina parvina. Tiaisten muutto pääsi Birdlifen mukaan vauhtiin lokakuun alussa.

Petolinnuista hiirihaukkoja on laskettu useana päivänä "satamäärin" etelärannikolla, Birdlife kertoo. Vaelluslinnuista närhiä liikkuu edelleen runsaasti.

Kohtalaisen lämmin syyssää tarkoittaa Södersvedin mukaan, että seuraava muuttoaalto antaa nyt odottaa itseään.

– Kun seuraavan kerran tulee pohjoinen viileä virtaus, niin nähdään taas vähän enemmän muuttoa. Niillä (linnuilla), jotka nyt ovat täällä, ei ole kiire mihinkään, Södersved kuvaa.

– Kun mennään vähän pidemmälle syksyyn, niin nähdään, miten viimeisten muuttajien lähtö ajoittuu.

Tuoreimmat aiheesta

Luonto ja eläimet