Mainos

Iso-Arska noteraataan eläinmaailmassakin – maailman pienimmälle kärpäselle nimi Schwarzeneggerin lihasten mukaan

Megapropodiphora arnoldiksi luokiteltavat kärpäset eivät ehkä tiedä tulevan tieteellisen nimensä esikuvaa, mutta lajin löytäjällä on selkeä selitys sille, miksi pienenpieni otus on kuin ilmetty poliitikko, näyttelijä ja kehonrakentaja Arnold Schwarzenegger.

– Heti kun näin sen pullottavat raajat, tiesin että tämä uusi laji pitää nimetä Arnoldin kunniaksi, toteaa ötökän löytänyt hyönteistieteilijä Brian Brown, joka työskentelee Los Angelesin luonnontieteellisessä museossa. 

Brownilla on nimeämiseen useita syitä, myös henkilökohtaisia.

– Ei vain siksi, että hän on merkittävä kulttuurinen ikoni ja merkittävä politiikan henkilö, vaan myös siksi, että sain hänen omaelämäkerrastaan hieman toivoa vahvistaa kroppaani kun olin ruipelo teini, Brown kertoo phys.org-sivuston mukaan.

Isot pullistelevat eturaajat

Megapropodiphora arnoldin "isoarskamaiset" eturaajat ovat suuria verrattuna sen muuhun kehoon. Toisaalta Brownin loisena pitämänsä hyönteisen muut raajat (ja siivet) ovatkin enemmän kuin tavallisella ihmiskuolevaisella. 

Schwarzeneggeriä ja megapropodiphora arnoldia yhdistää todellakin pullistelevien raajojen lisäksi myös trooppinen metsä. Elokuvassa Predator – saalistaja Schwarzenegger seikkailee Keski-Amerikan viidakoissa.

Megapropodiphora arnoldin Brown puolestaan löysi Amazonin viidakosta läheltä Manausin kaupunkia Brasiliassa.

Molemmat viihtyvät viidakossa

Toisin kuin viholliset Predator-elokuvassa, megapropodiphora arnoldista ei olisi vastusta Iso-Arskalle. 

Epäreilu voimainmittelö tosin tuskin edes voisi toteutua. Supersankarilla olisi vaikeuksia edes löytää nimikaimaansa. Megapropodiphora arnoldi on mitaltaan 0,395 millimetriä, kertoo Biodiversity Data Journalissa julkaistu lajilöytö.

Se on siten maailman pienin tunnetuin kärpänen, ja Brownin jos jonkun pitäisi tämä tietää. Edeltävän pienuusennätyskärpäsen mitta on 0,400 millimetriä, ja senkin löysi samainen Brian Brown. 

Megapropodiphora arnoldin havaitseminen ei käynyt riippumatossa maaten.

Katse jokahenkilön kodin takapihalle

– Laji tiedetään vain yhdestä naaraasta, ja se jäi meiltä melkein huomaamatta, koska se on niin uskomattoman pieni, Brown kertoo.  

Vaikka Brown tutkii viidakoissa, hän sanoo, että uusia lajeja voi löytää vaikka kenen takapihalta. 

Esimerkiksi toissa vuonna Brown tutkijaryhmineen löysi yhdellä kertaa 12 uutta kärpäslajia kenttätutkimusmatkalla talojen takapihoilla Los Angelesissa, phys.org kertoo. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.