Islannissa uskotaan voittoon Ranskasta – "Altavastaajan roolista on aina hyötyä"

Jalkapallon EM-kisojen yllättäjämaa Islanti kohtaa tänään kisaisäntä Ranskan puolivälieräottelussa. Vaikka Ranskaa pidetään varmana ennakkosuosikkina, ovat islantilaiset fanit lähteneet tänäänkin sankoin joukoin kannattamaan joukkueensa voittoon.

Vajaa viikko sitten katsomo repesi juhlimaan niin Pariisissa kuin Reykjavikissakin. Islanti voitti suuren jalkapallomaan Englannin lukemin 2–1.

Viikinkituuletuksien temmellyksessä tätä pidettiin ihmeenä.

– Tämä on epätodellista. Minun täytyy oikein nipistää itseäni, eräs fani kommetoi. 

Toinen kannattaja oli luottavaisempi Islannin kykyyn peitota vastustajansa.

– Me tiesimme voittavamme Englannin ja seuraavaksi voitamme Ranskan!

Jollei lohkovaiheessa pelattu tasapeli Portugalia vastaan sitä vielä osoittanut, niin Englanti-ottelun jälkeen Islannista tuli viimeistään jalkapallomaa, jonka myös kilpakumppanit ottavat vakavasti.

– Olemme tällä viikolla opiskelleet Islannin peliä ja arvostamme heitä kovasti. Näimme heidän loistavan suorituksensa Englantia vastaan, emmekä tule yllätetyiksi huomenna, Ranskan joukkueen kapteeni Hugo Llores sanoo.

Vedonvälittäjät: Ranska huima suosikki

Useat kansainväliset vedonlyöntiyhtiöt pitävät Islannin voittomahdollisuutta olemattomana: Islanti saa useilla pelinvälittäjillä peräti kahdeksan kertoimen.

Islannin päävalmentaja Lars Lagerbäck pitää tilannetta kuitenkin hyvänä.

– Altavastaajan roolista on aina hyötyä. Ranskalla on kovat odotukset, kuten Englannillakin oli. Ja jollei silloin pysty voittamaan Islantia, se ei ole hyvä, päävalmentaja sanoi lehdistötilaisuudessa.

Fanituotteet ja lennot loppuunmyytyjä

Islannin suoritus tänään ei jää riippumaan uskollisten kannattajien puutteesta. Menestysjoukkue hallitsee pääkaupunki Reykjavikin katukuvaa, ja kauppojen fanituotehyllyt ammottavat tyhjyyttään.

Ranskassa on kisojen kuluessa ollut paikalla liki 30 000 fania, siis kymmenen prosenttia koko maan väestöstä.

Tänään Ranskaan on lentänyt noin 13 000 islantilaista. Hekin ovat niitä onnekkaita, jotka ovat mahtuneet lennoille. Islantilaiset matkatoimistot kertovat vastaavansa tuhansiin puheluihin päivittäin, suurimmalle osalle on joutunut myymään ei-oota.

Sandra Karlsdottir ja Johann Svavarsson pääsevät lentämään Ranskaan. He tietävät jo finaalikaksikonkin. 

– Tottakai me voimme voittaa, Karlsdottir sanoo.

– Tottakai, finaalipeli on Wales vastaan Islanti, Svavarsson jatkaa. 

Tihinen: Islannissa satsattu valmennukseen ja olosuhteisiin 2:41

Lue myös:

    Uusimmat