Iskikö iskias, vaivaako noidannuoli? Vinkit selän itsehoitoon

Aikuisista suomalaisista 80 prosenttia kärsii selkäkivusta elämänsä aikana. Selkäliiton verkkopalvelu Selkäkanava tarjoaa selkätietoa ja kannustaa suomalaisia huolehtimaan selän hyvinvoinnista.

Kahdeksan kymmenestä aikuisesta tuntee selkäkipuja elämänsä aikana. Monilla kipujaksoja on useita. Terveys 2011 -tutkimuksen mukaan selkäkipujen esiintyvyys on kasvanut 2000-luvulla. Selkäkipu on yleistynyt sekä miehillä että naisilla, eniten 30–54-vuotiailla.

Selkäkanavasta apua

Selkäkanava on selän omatoimisen hoidon ja hyvinvoinnin verkkopalvelu. Palveluun on koottu tietoa selkäkivusta, selän hoidosta ja ergonomiasta. Selkäkanavalta löytyy myös Selkäliiton fysioterapeuttien laatimia liikuntaohjeita selän sekä niska-hartiaseudun kunnon ylläpitoon ja kuntoutukseen. Verkkosivuston pääkohderyhmä ovat työikäiset suomalaiset.

Toisaalta oireiden tai kivun esiintyvyys ei tarkoita selkäsairautta. Sairauslomalle jäätiin selkäsairauden takia vuonna 2014 edellisvuotta vähemmän. Viime vuonna selkäsairauksien taloudelliset kustannukset olivat yksin Kelan sairauspäivärahojen osalta noin 118 miljoonaa euroa, kertoo Selkäliitto.

Liikuta selkäsi kuntoon

Liikunta on tärkeää vastapainoa yksipuoliselle tai kuormittavalle työlle. Terveellisiin elämäntapoihin yhdistettynä se parantaa myös jaksamista. Lisäksi liikunta auttaa ylläpitämään toimintakykyä, jos selkäkipu pitkittyy tai toistuu.

Selkäliiton yksi huolenaihe on työikäisten liikkumattomuus ja istuva elämäntapa. Liiton tämän vuoden teema onkin ”Liikuta selkäsi kuntoon”.

– Haluamme kannustaa suomalaisia huolehtimaan selän hyvinvoinnista ja liikkumaan myös selkäkivusta huolimatta. Selkäkanava-palvelustamme löytyy maksutta monipuolista tietoa sekä käytännön vinkkejä selkäoireiden itsehoitoon ja ennaltaehkäisyyn, Selkäliiton toiminnanjohtaja Kirsi Töyrylä-Aapio kertoo.

Lähde: Selkäliitto ry

Kuva: All Over Press

Lue myös:

    Uusimmat