Mainos

Isisin massamurha, jonka maailma unohti: "Se oli kuin kauhufilmistä, ruumiita vaan ilmestyi"

Noin kuukausi sitten terroristijärjestö Isis teki toiseksi pahimman massamurhansa Syyriassa. Uutinen ihmisten kärsimyksistä hautautui kuitenkin pian muiden aiheiden alle tai ei päässyt koskaan julki maailman mediassa.

Syyrian ja Irakin kurdialueilla työskentelevä freelance-toimittaja Joakim Medin kertoo Isisin raa’asta, yli 250 siviiliä vaatineesta iskusta Dagens ETC-lehden artikkelissaan.

Aamulla 25. kesäkuuta voimakas autopommi räjähti Turkin ja Syyrian pohjoisosassa sijaitsevan Kobanen rajan tuntumassa. Samaan aikaan pienissä ryhmissä liikkuvia aseistettuja miehiä alkoi ilmaantua kaupungin pohjoispuolelle.

Miehet olivat pukeutuneet kurdien YPG-joukkojen asuihin ja huusivat tervehdyksiä kurdiksi koputtaessaan asukkaiden oville. Useimmat avasivat oven luullen miehiä paikallisiksi sotilaiksi ja joutuivat saman tien ammutuiksi tai teloitetuiksi.

"Isis sanoi minulle, että tämä on islamin maa. Että he ovat muslimeja ja me kristittyjä, siksi meidän pitäisi kuolla."

Useat laukaukset houkuttelivat ihmisiä kaduille. Moni luuli, että laukaukset olivat merkkejä paikallisten joukkojen menestyksestä rintamalla. Isisin konekivääreillä varustetut miehet saivat näin lisää uhreja.  

Lopulta oikeat kurdijoukot saapuivat paikalle. Intensiiviset taistelut jatkuivat kaksi päivää, kunnes Kobaneen tulleet Isis-taistelijat kukistettiin 27. kesäkuuta.

"Isis haluaa meidän jättävän kaupungin"

Kuvia Isisin hirmuteosta levisi pian sosiaalisessa mediassa.

Paikallisia Isisin terrorisoimassa Kobanessa haastatellut Medin kertoo mm. pikkutytöstä, jolta puuttuu toisesta kädestä yksi sormi.

Isisin kuolemanpartio ampui tytön äidin tämän silmien edessä. Tyttöä kiellettiin menemästä äidin ruumiin luo. Kun tyttö kuitenkin teki niin, Isisin taistelijat leikkasivat rangaistuksena tältä sormen.

Samankaltaisia tarinoita on alueella useita.

– Asuinkorttelissani jokaisesta perheestä on kuollut iskussa joku perheenjäsen, paikallinen asukas Mustafa kertoi.

– Isis sanoi minulle, että tämä on islamin maa. Että he ovat muslimeja ja me kristittyjä, siksi meidän pitäisi kuolla. Sitten he ampuivat minua.

"Isku oli kuin kauhuelokuvasta. Tai pahempaa, sellaista elokuvaa ei ole tehtykään."

Mustafa on kuitenkin itsekin muslimi. Hän on edelleen elossa, koska luoti meni hänen ohimonsa vierestä.

– Isis haluaa vain tappaa. Se haluaa saada meidät jättämään Kobanen.

– Isku oli kuin kauhufilmistä. Tai pahempaa, sellaista elokuvaa ei ole tehtykään. Ruumiita vaan ilmestyi ja moni kuolleista oli tuttuni, kaupungissa työskentelevä Dorpec puolestaan totesi.

Järkyttävät tilastot

Isisin joukkomurhan tilastot ovat surulliset. Kobanen viranomaisten mukaan iskussa kuoli 251 siviiliä, joista 35 oli lapsia. Yli 250 ihmistä loukkaantui. 93 lasta menetti vanhempansa.

– Se oli kostoisku, koska ajoimme Isisin pois täältä tammikuussa. Isisin taistelijat välttivät kaikkia armeijan alueita ja hyökkäsivät niin monen siviilin kimppuun kuin mahdollista, Idris Nassan Kobanen hallinnosta kommentoi Dagens ETC:lle.

Isis iski esimerkiksi kaupungin keskeiseen sairaalaan ja Lääkärit ilman rajoja -järjestön tiloihin. Terroristien tavoitteena on pelotella myös ulkopuolelta tulevia auttajia.

Kobanen asema on tukala ja paikallisia huolettaakin, että maailma tuntuu unohtaneen syyrialaiskaupungin. 

Samaan aikaan Kobanen massamurhan kanssa Isis-mieliset terroristit iskivät Ranskassa, Tunisiassa ja Kuwaitissa. Iskuissa kuoli 67 ihmistä. Luultavasti koska joukossa oli paljon eurooppalaisia, länsimaiden huomio kiinnittyi pääasiassa sinne. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.